Peter Claes nieuw in directiecollege VRT

Leo Hellemans, momenteel algemeen directeur media bij de VRT, zal Lena De Meerleer opvolgen als algemeen directeur productie. Peter Claes wordt algemeen directeur media.
© VRT Phile Deprez

In juni raakte bekend dat Lena De Meerleer haar taken als algemeen directeur productie bij de VRT zou neerleggen, om vanaf 1 september aan de slag te gaan als algemeen directeur van de Vlaamse Opera en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

Vanaf 1 september zal Leo Hellemans (foto) haar opvolgen. Zijn taken als algemeen directeur media worden overgenomen door Peter Claes. Dat werd vandaag goedgekeurd op de raad van bestuur van de VRT.

Binnen de directie media wordt huidig netmanager van Eén, Jean Philip De Tender, verantwoordelijk voor het aansturen van het televisieaanbod.

Peter Claes is "sterk strateeg"

Peter Claes wordt dus een nieuw gezicht in het directiecollege van de VRT. Claes startte in 2002 bij de VRT. Hij bekleedde er eerst een aantal marketingfuncties en werd uiteindelijk algemeen marketingmanager voor radio, televisie en online. In 2011 kreeg hij ook de verantwoordelijkheid over de aanbodstrategie en bouwde de positionering van de huidige VRT-merken uit. Sinds dit voorjaar kreeg Claes de leiding over VRT Start Up, waar gewerkt wordt aan een toekomstgericht aanbod voor de nieuwe generatie jongeren.

Hij wordt geprezen als een sterk strateeg. "Hij is gedreven door de publieke opdracht van de VRT en heeft feeling voor de noden van de nieuwe mediagebruiker", zeggen Luc Van den Brande en Sandra De Preter, respectievelijk voorzitter van de raad van bestuur en gedelegeerd bestuurder van de VRT.

Leo Hellemans is sinds 2007 lid van het directiecollege van de VRT. Hij had er toen al een carrière van dertig jaar opzitten bij de openbare omroep. Hij werkte als sportverslaggever en journalist op de nieuwsdienst. Daar groeide hij in 1996 door tot hoofdredacteur van het televisienieuws om in 2003 ook algemeen hoofdredacteur van de nieuws- en sportdienst te worden.