Regering en premier Di Rupo "nooit zo populair"

Het vertrouwen van de Belgen in de regering-Di Rupo en in de premier zelf was nog nooit zo groot als nu. Dat moet althans blijken uit een peiling van de krant De Morgen en VTM. De regering krijgt er een waarderingscijfer van 5,6 op 10. Di Rupo zelf krijgt 5,9 op 10.
Di Rupo tijdens de nationale feestdag.

De federale regering van premier Elio Di Rupo (PS) begon onder een slecht gesternte. In een eerdere peiling van de twee media aan het begin van deze legislatuur haalde de regering een waarderingscijfer van 4,9 op 10. Dat vertrouwen is blijkbaar gegroeid, want de regering haalt volgens De Morgen en VTM nu een waarderingscijfer van 5,6, het hoogste sinds ze aan de slag ging.

De premier zelf doet het nog wat beter dan zijn ploeg. Hij haalt een waarderingscijfer van 5,9. De meeste steun komt uit het zuiden van het land. In Wallonië scoort Di Rupo een 6,5, in Vlaanderen moet hij het met 5,5 doen.

De peiling werd afgenomen tussen 16 en 25 augustus, midden in de saga over de politieke benoemingen dus. De Morgen leidt daaruit af dat de commotie en het politieke steekspel over de benoemingen voorlopig weinig schade toebrengen aan de federale regering.

Vlamingen willen geen tweede termijn

Ondanks het stijgende vertrouwen in premier Di Rupo aan beide kanten van de taalgrens, wil een duidelijke meerderheid van de ondervraagde Vlamingen geen tweede termijn voor de socialist als premier. 62 procent is tegen.

De Walen zijn enthousiaster: 73 procent gunt Di Rupo nog eens vier jaar in de Wetstraat 16. In totaal geeft dat dat 53 procent van de Belgen de premier een tweede termijn gunt, met de hakken over de sloot dus.