Slechts 15 procent mannelijke leerkrachten in lager onderwijs

Amper 15 procent van de onderwijzers in de Vlaamse lagere scholen zijn mannen. Enkele jaren geleden was dat nog 18 procent. Het onderwijs kampt vooral met een imagoprobleem, blijkt uit een onderzoek van de HUB, KHLim en Thomas More.
HOUIN / BSIP

Ook in de toekomst zal het aantal mannelijke leerkrachten in het lager onderwijs er niet op vooruitgaan. Er zijn immers bijna geen jongens die aan een lerarenopleiding beginnen, en als ze dat wel doen, haken veel meer jongens dan meisjes vroegtijdig af.

Een van de oorzaken is het stereotiepe beeld van de job van onderwijzer, blijkt uit het onderzoek. Veel jongens denken dat in het onderwijs staan iets voor vrouwen is en niet voor mannen.

Bovendien onderschatten jongens de werklast meer dan meisjes, en schrikt het administratiewerk in het onderwijs hen sneller af.

De onderzoekers pleiten er nu voor om een realistischer beeld te geven van wat een job in het onderwijs precies inhoudt. Daarnaast zou de opleiding jongensgerichter kunnen door meer aandacht te schenken aan techniek en ICT.

Meest gelezen