Stakingsaanzegging bij Brussels Airlines

De vakbonden bij Brussels Airlines hebben een stakingsaanzegging ingediend, nadat een verzoeningspoging tussen de bonden en de directie van de luchtvaartmaatschappij op niets is uitgedraaid. De discussie gaat over de werkdruk bij de 1.200 werknemers die als cabinepersoneel aan de slag zijn bij de maatschappij.

Volgens Driss Abied van de liberale vakbond zijn de vluchtschema's te zwaar en komt de veiligheid van het personeel daardoor in het gedrang. Eerdere onderhandelingen daarover waren al afgesprongen, ook de verzoeningsvergadering van een bemiddelaar bracht gisteravond geen soelaas.

"We hebben onze veertien actiepunten naar voren gebracht, maar de directie blijft bij haar standpunten. De toegevingen die door hen gedaan worden zijn voor ons onvoldoende", zegt Abied. "De bemiddelaar heeft moeten vaststellen dat er geen verzoening mogelijk is."

Volgende week, tijdens de zogenoemde afkoelingsperiode, worden nog geen acties verwacht. Vanaf de tweede week van september zijn acties wel mogelijk, is te horen bij de socialistische vakbond. Als er inderdaad acties komen, dan zal het niet bij prikacties of symbolische acties blijven, maar wordt er effectief gestaakt en dus niet gevlogen. Aan de andere kant zeggen de vakbonden dat ze in tussentijd de onderhandelingen alle kans blijven geven.

Brussels Airlines zelf laat weten dat het de stakingsaanzegging betreurt, maar de maatschappij blijft wel open staan voor dialoog. "Er is een bereidheid van beide kanten om tot een oplossing te geraken en wij willen constructief aan de bemiddelingspoging deelnemen", luidt het in een mededeling.