VS: "Blijven op zoek naar een internationale coalitie"

De VS blijft op zoek naar een internationale coalitie die actie wil ondernemen in Syrië. Zo reageert minister van Defensie Chuck Hagel op de beslissing van het Britse parlement om niet deel te nemen aan de mogelijke interventie. Of die er nu nog snel komt, is twijfelachtig.
AP2013

Premier David Cameron sprak de afgelopen dagen gespierde taal over Syrië, maar moest zich gisteravond verrassend neerleggen bij een meerderheid in het parlement die tegen zijn voorstel stemde. De Britse pers spreekt van een vernedering voor de eerste minister (zie foto onderaan). Dat Groot-Brittannië, de belangrijkste bondgenoot van de VS, een interventie afwijst, is een zware klap voor de Amerikanen, die het voortouw nemen inzake de mogelijke militaire actie.

In een mededeling zegt het Witte Huis dat de beslissingen van president Barack Obama "bepaald worden door wat in het belang is van de Verenigde Staten". Wat lijkt te betekenen dat de VS desnoods alleen zullen handelen. In de tekst staat ook dat het Witte Huis en Groot-Brittannië zullen blijven overleggen over Syrië. De Britten worden omschreven als "een van onze naaste bondgenoten en vrienden".

Minister van Defensie Hagel (kleine foto) zegt dat de VS op zoek blijft naar medestanders. "Onze aanpak is om voort te doen en een internationale coalitie te vinden die samen wil handelen." Een snelle aanval lijkt in elk geval minder waarschijnlijk nu. Al is het moeilijk om te voorspellen wat er gaat gebeuren.

Intussen werken de inspecteurs van de VN in Damascus door aan het verzamelen van stalen en getuigenissen over de gifgasaanval. Als alles goed gaat verlaten ze morgen Syrië. Dan begint de uitvoerige analyse van al die stalen. Veel landen vinden dat gewacht moet worden op de volledige resultaten van het rapport alvorens iets te ondernemen.