Witte Huis geeft vandaag informatie gifgasaanval vrij

Het Witte Huis geeft later vandaag informatie vrij over de aanval met chemische wapens vorige week in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus. Het gaat om niet-vertrouwelijke informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Intussen heeft ook de NAVO laten weten dat het niet meedoet aan een militaire interventie.
AP2013

President Obama verklaarde woensdag tijdens een interview met de openbare omroep dat vooraleer de VS tot een interventie zouden overgaan, ze eerst bewijsmateriaal over de chemische aanval zouden vrijgeven.

De aankondiging van het Witte Huis vandaag komt dus niet als een verrassing. Met het vrijgeven van het document wil de regering Obama ongetwijfeld meer goodwill creëren voor een militair ingrijpen in Syrië. Obama gaf gisteren al enkele documenten vrij in het Amerikaanse Congres. Die informatie bevatte onder meer onderschepte communicatie tussen Syrische hoge functionarissen.

Overigens geeft ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die de chemische aanval eerder deze week streng veroordeelde, om 18.30 uur onze tijd nog een toespraak. Vermoed wordt dat de toespraak verband zal houden met de vrijgave van de door de inlichtingendiensten verzamelde documenten.

Dat er iets op til is, bleek vanmiddag uit het nieuws dat president Obama vanmorgen opnieuw had samengezeten met zijn Nationaal Veiligheidsteam en uit de geruchten dat het VN-inspectieteam Damascus had verlaten. Duidelijkheid daarover is er niet, wel is zeker dat de Hoge Verantwoordelijke voor Ontwapening bij de VN Angela Kane vanmiddag in de Libanese hoofdstad Beiroet was aangekomen om van daaruit een vlucht naar Istanboel te nemen.

Ook NAVO doet niet mee

Bij dit alles blijft het zeer onduidelijk wanneer de internationale interventie in Syrië zou plaatsvinden. Na Groot-Brittannië gisteren, liet ook NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen vandaag weten dat een rechtstreekse interventie van het bondgenootschap in Syrië uitgesloten is. "Ik zie geen rol voor de NAVO in een internationale reactie op het Syrische regime", verklaarde Rasmussen aan de Deense krant Politiken. Nog volgens Rasmussen kan die situatie enkel veranderen indien Turkije, een NAVO-lid, zou worden aangevallen.

Rasmussen herhaalde dat het gebruik van chemische wapens een "beangstigende en afschuwelijk daad is die een internationaal antwoord vraagt opdat ze zich niet zou herhalen". Eerder drong Rasmussen nog aan op een politieke oplossing voor het Syrische conflict.