"Amerika voerde 231 cyberaanvallen uit in 2011"

Volgens The Washington Post hebben de Amerikaanse inlichtingendiensten in 2011 liefst 231 cyberaanvallen uitgevoerd in het kader van spionage, sabotage en oorlogsvoering. Dat schrijft de Amerikaanse krant op basis van documenten die zijn gelekt door klokkenluider Edward Snowden. Daarnaast werd nog eens 652 miljoen dollar uitgetrokken om computers en netwerken wereldwijd onder Amerikaanse controle te brengen.

Nadat The Washington Post al eerder onthullingen had gedaan over de Amerikaanse overheid op basis van informatie afkomstig van Snowden, pakt de krant vandaag uit met het nieuws dat de Amerikaanse inlichtingendiensten in 2011 liefst 231 cyberaanvallen hebben uitgevoerd in het kader van spionage, sabotage en oorlogsvoering.

Zo zouden vijandige doelen in landen als Iran, Rusland, China en Noord-Korea het doelwit van de aanvallen zijn geweest. Ze waren naar verluidt ook gericht tegen landen en organisaties die zich bezighielden met de verspreiding van wapens.

In 2009 en 2010 waren de inlichtingendiensten er al eens in geslaagd een "worm" te planten in het computersysteem dat de Iraanse nucleaire installaties bestuurt. In geen tijd werden die toen platgelegd.

GENIE

Daarnaast heeft de Amerikaanse overheid volgens The Washington Post ook zo'n 652 miljoen dollar uitgetrokken voor een project met de naam GENIE. Daarbij werd niet alleen in computers en netwerken wereldwijd ingebroken, maar werd ook geprobeerd ze stiekem onder controle van de VS te brengen.

Volgens de krant bewijzen de documenten dat de Amerikaanse regering de voorbije jaren het geweer van schouder heeft veranderd op vlak van internetspionage.

In het verleden trok Amerika meer dan eens aan de kar om internationale regels af te spreken om cyberspionage te bestrijden. Zowel de economische als militaire macht van de VS is immers in grote mate afhankelijk van computers. Nu zouden de machthebbers dus volop voor de "offensieve optie" kiezen.