"Power Rangers": Hoe is het de tieners van toen vergaan?

De voorbije week was het precies 20 jaar geleden dat "Mighty morphin power rangers" op het scherm kwam in de VS. Al snel deed de strijd tussen de "Power Rangers" en Rita Repulsa vele andere landen voor de bijl gaan. Ook in ons land moesten Batman & Robin en de Turtles het op de speelplaats afleggen tegen Jason, Billy, Trini, Zack, Tommy en Kimberly. Maar hoe gaat het met hen vandaag?

De serie heeft in totaal drie seizoenen gelopen onder de originele naam "Mighty morphin power rangers" en werd door het toenmalige Kanaal 2 uitgezonden. Alles begon met de ontsnapping van Rita Repulsa, een heks die 10.000 jaar geleden vocht tegen tovenaar Zordon. Die laatste wist Rita op te sluiten in een container op de maan, maar na 10.000 jaar kon ze zichzelf bevrijden nadat achteloze astronauten de container hadden geopend.

Samen met haar knechten heeft Rita Repusla het plan opgevat om de aarde te veroveren, maar dat is buiten de waard van Zordon gerekend. Hij selecteert vijf tieners die met behulp van dinosauruskracht de strijd met Rita aangaan.

Die vijf tieners luisteren naar de naam Kimberly (roze ranger), Trini (gele ranger), Jason (rode ranger), Zack (zwarte ranger) en Billy (blauwe ranger). In de loop van het eerste seizoen komt daar met Tommy ook een groene, later de witte ranger bij. Met de twintigste verjaardag in het achterhoofd gaan we na hoe het vandaag is gesteld met de originele castleden van toen.

Rode ranger Jason - Austin St. John

De eerste echte leider van de bende verliet de reeks halfweg het tweede seizoen uit onvrede met zijn loonvoorwaarden. Nadien legde hij zich vooral toe op zijn vechtkunst en reisde hij de wereld rond als kickbokser. Vandaag is hij in Washington werkzaam als ambulancier.

Groene/witte ranger Tommy - Jason David Frank

Aanvankelijk was hij een tegenstander van de "Power rangers", maar na verloop van tijd sloot hij zich bij hen aan en werd hij na het vertrek van Jason de nieuwe leider. Na zijn vertrek uit de reeks ging hij net als Austin verder in de gevechtskunst. Hij ontwikkelde zelfs een eigen stijl, genaamd Toso Kune Do.

Blauwe ranger Billy - David Yost

Yost kwam enkele jaren na de reeks uit de kast. Hij verklaarde in The Advocate dat pestgedrag de belangrijkste reden was om uit de reeks te stappen. "Als ik nog een keer word uitgelachen, dan stop ik, dacht ik nog een week voor ik er werkelijk de stekker uittrok", zegt Yost. Na een heleboel mentale problemen kreeg hij zijn leven weer op het juiste spoor. Hij werkt nu achter de schermen van tal van tv-producties zoals "Temptation island" en "Alien hunter".

Zwarte ranger Zack - Walter Jones

De danser van de groep verliet net als Austin de serie na onenigheid over het loon. Nadien ging hij aan de slag als gastacteur in een resem series uit de jaren negentig zoals "Family matters", "Step by step", Buffy, the vampire slayer", ... Zijn laatste optreden was dat van hoofdverdachte in de serie "Prime suspect".

Roze ranger Kimberly - Amy Jo Johnson

Van de originele castleden is zij de enige die erin geslaagd is een succesvolle acteercarrière uit te bouwen. Onlangs speelde ze nog mee in de serie "Flashpoint", waarin ze bommen ontmantelt en gijzelaars bevrijdt. "Mijn passie voor creativiteit brengt mij van project naar project", schreef ze destijds op haar MySpace-pagina. Naast acteren waagt ze zich soms ook aan zingen en schilderen.

Gele ranger Trini - Thuy Trang

Niet alle originele leden van de groep zijn nog in leven. Thuy Trang was amper 27 jaar toen ze in 2001 omkwam bij een verkeersongeluk. Voor die tragische gebeurtenis speelde ze mee in de film "The crow: city of angels. Bij elke verjaardag van de "Mighty morphin power rangers" staan fans en collega-acteurs stil bij haar plotse overlijden, zoals blijkt uit bovenstaande foto van blauwe ranger Billy.

(De stem van) Rita Repulsa - Barbara Goodson

De eerste vijand van de Rangers werd door haar voortdurende nederlagen gestraft door haar meester, Lord Zedd. Hij sloot haar op in de vertrouwde container op de maan, maar Rita wist zichzelf te bevrijden. Ze brouwde een liefdesdrankje, gaf het aan Lord Zedd, waarna beide slechteriken in het huwelijksbootje stapten.

Goodson was jarenlang de stem van Rita, die op het scherm werd vertolkt door de Japanse actrice Machiko Soga. Goodson heeft sindsdien niet stilgezeten. Ze leende haar populaire stem aan tal van tv-spotjes, films en games. De Japanse actrice leeft niet meer. Ze stierf in 2006.

lees ook