"Rise against rape" vraagt respect voor verkrachtingsslachtoffers

Tijdens de manifestatie "Rise against rape" vannamiddag in Brussel hebben zowat 70 mensen meer aandacht gevraagd voor verkrachtingsslachtoffers. De Belgische Vrouwenraad roept met een bijbehorende petitie de federale overheid op om meer maatregelen te nemen.

"Don't tell your daughters what to wear, tell your sons not to rape", is een van de vele slogans die zaterdag in de lucht hangen op het Brusselse Albertinaplein. Hoewel vooral vrouwen oproepen tot meer aandacht voor verkrachting zijn er ook mannen die hun steun komen betuigen aan slachtoffers. Een van hen toont duidelijk hoe hij erover denkt met de woorden "real men don't rape".

Met de manifestatie wil de Vrouwenraad meer aandacht vragen voor verkrachtingsslachtoffers, maar ook voor het gebrek aan maatregelen door de regering. "Verkrachting moet op verschillende niveaus aangepakt worden", zegt Herlindis Moestermans van de Vrouwenraad. "Zowel op het vlak van Justitie, Volksgezondheid als Binnenlandse Zaken moet er dringend iets ondernomen worden, met een betere coördinatie tussen die drie beleidsfactoren."

Zo pleit de organisatie ervoor dat er in elk gerechtelijk arrondissement een expertisecel Zeden wordt opgericht met vertegenwoordigers van het parket, de federale en lokale politie, de ziekenhuizen en de hulpverlening. Die moet onder meer zorgen voor een efficiënte opsporing en snelle doorverwijzing van de dader en voor een betere opvang van slachtoffers.
Ondertussen hebben al 800 mensen de petitie getekend. In ons land werden in 2011 meer dan 4.000 verkrachtingen gepleegd, wat neerkomt op elf per dag. Negen op de tien slachtoffers zouden volgens onderzoek geen aangifte doen.