Minderjarige verdachte groepsverkrachting is schuldig

De minderjarige beschuldigde van de groepsverkrachting in India waarbij een 23-jarige studente om het leven kwam, is schuldig bevonden aan verkrachting en moord. De jongeman kreeg de maximumstraf van 3 jaar opsluiting in een jeugdinstelling.
De verdachte wordt binnengeleid in de rechtbank.

De veroordeelde jongere was 17 op het moment van de feiten en werd daarom naar de jeugdrechtbank verwezen. De 4 meerderjarige beschuldigden worden door een gewone rechtbank berecht. Zij riskeren de doodstraf. In totaal waren er 6 verdachten, maar één van hen -de man die de bus bestuurde waarin de studente verkracht werd- pleegde in maart zelfmoord in zijn cel.

Dat de nu 18-jarige verdachte niet samen met de anderen is berecht, heeft tot veel ongenoegen geleid in India. Ook de ouders van het slachtoffer, die de zitting van de jeugdrechtbank vandaag bijwoonden, herhaalden voor aanvang bij de talrijk opgekomen journalisten dat ze vonden dat de beschuldigde de doodstraf moest krijgen. Nu riskeerde hij een maximumstraf van 3 jaar opsluiting, die hij uiteindelijk ook gekregen heeft.

Na de uitspraak verliet de moeder van het slachtoffer huilend de rechtbank. Het publiek aan het gebouw toonde zich ontevreden en riep om de ophanging van de jongere.

Zelf ontkende de verdachte de beschuldigingen, net als de andere verdachten in de zaak. De rechtszaak tegen die 4 mannen is al bezig sinds februari. Een uitspraak wordt verwacht midden september.

De dodelijke groepsverkrachting midden december vorig jaar heeft in India al veel stof doen opwaaien. Massa's mensen kwamen op straat om te protesteren tegen de lakse houding inzake geweld tegen vrouwen in India. Sindsdien is er meer aandacht voor gelijkaardige zaken en is er een strengere wet goedgekeurd tegen daders van seksueel geweld.