Onlinepetitie Teirlinckmuseum haalt 1.000 handtekeningen

De onlinepetitie die een tiental dagen geleden gelanceerd werd om het Herman Teirlinckmuseum in Beersel open te houden, heeft de kaap van de 1.000 handtekeningen bereikt. Zaterdagmiddag stond de teller op 1.036. Onder de ondertekenaars bevinden zich heel wat academici, politici en kunstenaars zoals Benno Barnard, Walter van den Broeck, Jan Decleir, Ben Weyts, Pjeroo Roobjee, Stefan Hertmans, Willem Elias, Luc Coorevits, Marc Platel en Sven Gatz.

Beersel verwierf in 1979 het pand waar Herman Teirlinck, schrijver van zowel romans als toneelstukken, van 1936 tot aan zijn dood in 1967 woonde en opende er op 23 mei 1981 een schrijversmuseum in evenals een kunstgalerij waar ook tentoonstellingen werden georganiseerd. Vorige week maakte Beersel echter bekend het museum vanaf 2014 te zullen sluiten om financiële redenen en wegens de sterk afgenomen publieke belangstelling. Voor de permanente collectie van het schrijversmuseum wordt een overnemer gezocht.

In de petitie, die uitgaat van VUB-stafmedewerker Steph Feremans, wordt de Beerselse beslissing als "ronduit schandalig" bestempeld. "Het bestuur toont hiermee aan dat ze de figuur van Herman Teirlinck onderschat, terwijl deze nog meer dan Hugo Claus bijvoorbeeld zijn stempel heeft gedrukt op ons theaterleven", aldus de petitie.

Beersel wordt ook verweten nagelaten te hebben externe financiering te zoeken. Het museum moet volgens de ondertekenaars minstens tot 2015 openblijven om zo op ordentelijke wijze en met de steun van andere overheden "de toekomst van deze parel te kunnen vrijwaren".