Paus Franciscus benoemt Pietro Parolin tot staatssecretaris

Paus Franciscus heeft de Italiaanse aartsbisschop Pietro Parolin benoemd tot staatssecretaris van het Vaticaan. Dat heeft het Vaticaan officieel bevestigd. Parolin is nu nog pauselijk ambassadeur in Venezuela maar wordt door zijn benoeming gepromoveerd tot "de nummer 2" van het Vaticaan.
Pietro Parolin.

De benoeming van Parolin tot staatssecretaris van het Vaticaan wordt aanzien als de belangrijkste beslissing die paus Franciscus neemt sinds zijn aanstelling tot paus afgelopen maart.

De 58-jarige Parolin volgt de 79-jarige kardinaal Tarcisio Bertone op die met pensioen gaat. Bertone werd enkele jaren geleden nog benoemd door paus Benedictus XVI en kreeg in de nasleep van het zogenoemde "Vatileaks"-schandaal veel kritiek te verwerken.

Dat schandaal barstte vorig jaar los nadat de butler van de paus een reeks vertrouwelijke documenten had gelekt die wijdverspreid wanbeleid en corruptie binnen de muren van het Vaticaan onthulden.

Momenteel is Parolin nog pauselijk ambassadeur in Venezuela. Met zijn benoeming wordt hij in een klap gepromoveerd tot "de nummer 2" van het Vaticaan.

Als staatssecretaris komt hij aan het hoofd van de curie te staan en wordt hij ook de belangrijkste adviseur van de paus.

Eerder had paus Franciscus al enkele belangrijke verschuivingen doorgevoerd aan de top van de bank van het Vaticaan.

Meest gelezen