Poetin: "Beweringen van de VS zijn volslagen onzin"

De Russische president Vladimir Poetin roept de Verenigde Staten op om hun bewijzen dat het Syrische regime achter de recente gifgasaanval zat, voor te leggen aan de VN-Veiligheidsraad. Volgens hem is het "volslagen onzin" dat president Bashar al-Assad chemische wapens zou inzetten op een moment dat hij de oorlog aan het winnen is. Eerder vandaag hekelde de Duitse bondskanselier Angela Merkel de houding van Rusland en China inzake Syrië.
AP2012

Poetin vertelde op een bijeenkomst met journalisten vanmiddag dat als de Amerikaanse president Barack Obama bewijzen heeft dat de gifgasaanval werd uitgevoerd door het leger van Assad, hij die bewijzen dan moet voorleggen aan de wapeninspecteurs van de VN en aan de Veiligheidsraad.

Zoals hij eerder al deed, legt Poetin de schuld opnieuw bij de rebellen. "Ik ben ervan overtuigd dat dit (de gifgasaanval, red.) niets meer is dan een provocatie van diegenen die andere landen bij het Syrische conflict willen betrekken en die de steun willen winnen van invloedrijke landen in de internationale arena." Met dat laatste doelt Poetin op de VS.

Volgens Poetin is het "absolute onzin" dat het regime van Assad chemische wapens zou inzetten op een moment dat het de oorlog aan het winnen is. Hij vraagt de VS om Syrië vooral niet aan te vallen en noemt een interventie "ongelooflijk triest". Poetin roept Obama "als winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede" ook op om te denken aan de potentiële slachtoffers van een eventuele aanval.

De Russische president laat ook weten verrast te zijn door de Britse beslissing om geen militaire actie te ondernemen. Tot slot suggereert hij om de G20-top volgende week te gebruiken om de toestand in Syrië te bespreken.

AP2013

"Houding Rusland en China is betreurenswaardig"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft van haar kant uitgehaald naar de houding van Rusland en China over Syrië. "Het is zeer betreurenswaardig dat Rusland en China een gemeenschappelijk standpunt over het Syrische conflict weigeren. Dat verzwakt momenteel de rol van de Verenigde Naties", stelt Merkel in een interview met de krant Augsburger Allgemeine.

Rusland en China zijn 2 van de 5 permanente leden van de VN-veiligheidsraad. Ze blokkeren al sinds het begin van het conflict ontwerpresoluties die het regime van president Bashar al-Assad veroordelen. Beide landen verzetten zich ook fel tegen een mogelijke internationale interventie in het land.

Merkel herhaalt dat met het gebruik van chemische wapens "een taboe is doorbroken dat niet zonder gevolgen kan blijven". Maar deelnemen aan een militaire reactie zonder internationaal mandaat doet Duitsland zeker niet. Het Duitse leger kan enkel deelnemen op basis van een mandaat van de VN, de NAVO of de EU en die vraag stelt zich volgens Merkel momenteel niet.

Angela Merkel is momenteel in volle aanloop naar de verkiezingen. Ze hoopt op 22 september een derde mandaat als bondskanselier in de wacht te slepen.