Tegen 2020 nog eens 20.000 extra plaatsen in Brusselse onderwijs

De volgende zeven jaar moeten er in Brussel nog eens 20.000 plaatsen in het onderwijs bijkomen, bovenop de 22.000 plaatsen die de laatste vier jaar gecreëerd zijn. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Vrije Universiteit Brussel.

Het al jarenlange hoge geboortecijfer in Brussel zet het onderwijs in de hoofdstad voor grote uitdagingen. Sinds 2009 zijn er al 22.000 plaatsen bijgekomen in het Nederlandstalig en Franstalig onderwijs, maar tegen 2020 zouden daar bovenop nog eens 20.000 plaatsen moeten bijgemaakt worden.

Binnen een aantal jaren zal het capaciteitsprobleem zich ook in het secundair onderwijs laten voelen. In Brussel zijn zowel de Vlaamse als Franse gemeenschap én het Brussels gewest verantwoordelijk voor de plaatsen in het onderwijs.

Volgens de studie moet er meer samenwerking komen tussen de gemeenschappen en het gewest. Ook de verschillende Brusselse gemeentes zullen de handen in elkaar moeten slaan om het capaciteitsprobleem aan te pakken.