Tuchtonderzoek tegen Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen

De administratie van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is een tuchtonderzoek tegen de directeur van de Gentse afdeling Karel Anthonissen begonnen. Dat heeft hij zelf bevestigd aan De Standaard. Aanleiding zijn de uitlatingen die hij begin maart in het satirische blad "'t Scheldt" optekende over het onderzoek naar het ACW.
Filip Van Roe © Reporters

Karel Anthonissen staat aan het hoofd van de Gentse afdeling van de BBI. Begin maart schreef hij in het satirische blad "'t Scheldt" een bijdrage over het onderzoek naar het ACW.

"De fiscale constructie die het ACW heeft opgezet, is een abnormale vorm van belastingontwijking", stelde hij toen. Nochtans was en is hij zelf niet bij het dossier betrokken.

Zijn uitlatingen ontlokten toen felle kritiek bij het ACW zelf en bij staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A).

"Ongeoorloofde druk tegen ambtenaren"

Nu heeft Anthonissen zelf bevestigd dat de administratie van de BBI een tuchtonderzoek tegen hem heeft opgestart. Dat gebeurde net voor het verstrijken van de deadline van 6 maanden.

Het is niet de eerste keer dat Anthonissen stof deed opwaaien met een publicatie in "'t Scheldt". Als gevolg van een andere opiniestuk moest hij vorig jaar een stap opzijzetten in het fraudeonderzoek tegen Europees commissaris Karel De Gucht.

Net deze week gooit Anthonissen opnieuw een knuppel in het hoenderhok met een nieuwe publicatie in "'t Scheldt". Daarin klaagt hij de "ongeoorloofde druk tegen ambtenaren" aan.