VN-inspecteurs zijn terug uit Syrië

De VN-inspecteurs die de voorbije dagen in de Syrische hoofdstad naar bewijzen van een gifgasaanval hebben gezocht, hebben het land vanmorgen vroeg verlaten. Ondertussen zijn ze aangekomen in Nederland. Van daaruit zullen de verschillende stalen naar onafhankelijke laboratoria gestuurd worden voor analyse.
De VN-inspecteurs verlieten Syrië in konvooi.

Het team is vertrokken nadat Angela Kane, de hoge VN-vertegenwoordiger voor de Ontwapening, Syrië gisteren al verlaten had. 

Twee weken geleden was het team in Syrië aangekomen om enkele sites in het land te onderzoeken. Nadat op 21 augustus een vermeende gifgasaanval op de buitenwijken van Damascus werd uitgevoerd, verlegde het team de focus en ging het op zoek naar bewijzen dat bij die aanval effectief gifgas werd gebruikt.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft al laten verstaan dat het mogelijk nog 2 weken duurt vooraleer hun rapport klaar zal zijn. Hoe dan ook zal het enkel bevestigen of al dan niet gifgas is gebruikt en niet wie dat dan zou hebben gedaan.

Met het vertrek van de inspecteurs is mogelijk het laatste obstakel voor een westerse militaire interventie in Syrië van de baan. Obama heeft ondertussen bekendgemaakt dat de Verenigde Staten een aanval plannen op Syrië, maar dat zal nog niet voor meteen zijn, aangezien eerst het Congres nog zijn zegen moet geven.