Wat staat precies in het rapport van de VS?

Gisteren heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry een deel van de bewijzen vrijgegeven die de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben verzameld over de chemische aanval in de buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus op 21 augustus. Het rapport bevat een gedetailleerde chronologie van wat er die dag is gebeurd. Maar materiële bewijzen dat het regime van Bashar al-Assad achter de aanval zit, staan er niet in.

"Het rapport is gebaseerd op getuigenissen, afgeluisterde gesprekken, satellietfoto's en internetverkeer", verduidelijkte Jan Balliauw in "Het journaal". "Het biedt een vrij gedetailleerde chronologie van wat op 21 augustus is gebeurd."

Die dag werden verschillende buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus door een chemische aanval getroffen. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben die aanval onderzocht en hebben een rapport opgesteld. Dat is gisteren gedeeltelijk openbaar gemaakt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft in een toespraak toelichting bij het rapport gegeven. Hij stelde onder meer dat de Syrische chemische eenheden al 3 dagen voor de aanval ter plaatse waren om voorbereidingen te treffen. Kerry beweerde ook dat Amerika kan bewijzen dat de raketten werden afgevuurd vanuit gebieden die door de regering worden gecontroleerd.

Na de aanval is een gesprek onderschept van een hoge Syrische militair die de chemische aanval bevestigt en eraan toevoegt dat hij vreest dat VN-inspecteurs wel eens op bewijzen zouden kunnen stoten.

Het rapport schuift als mogelijke motivering voor de aanval de frustratie van het Syrische leger naar voren. Dat slaagt er immers maar niet in de rebellen uit de buitenwijken van Damascus te verjagen.

"High confidence"

Harde bewijzen dat het regime van president Assad voor de aanval verantwoordelijk is, staan echter niet in het vrijgegeven rapport. "We zien geen satellietfoto's van bijvoorbeeld raketlanceringen of transporten van chemische wapens. Ook de afgeluisterde gesprekken zijn niet vrijgegeven", zei Balliauw.

Het rapport houdt Assad niet rechtstreeks voor de aanval verantwoordelijk, maar stelt wel dat hij als president de ultieme verantwoordelijkheid draagt voor het inzetten van chemische wapens. Tegelijk stelt het dat het Syrische leger wel degelijk achter de aanval moet zitten, gezien de omvang ervan. Indirect wordt de aanval dus wel degelijk met de figuur van Assad verbonden.

"De Amerikanen doen al deze beweringen vanuit een "high confidence", een grote mate van zekerheid. Dat is natuurlijk geen 100% zekerheid", besluit Balliauw. "De Syriërs hebben al gezegd dat het rapport vol leugens staat. De Russen noemen het absurd."

Het volledige rapport kunt u hier lezen (Engels).