84 % tegen privatisering huisvuilophaling Sint-Niklaas

In Sint-Niklaas heeft 84 procent zich uitgesproken tegen het overdragen van de ophaling van restafval aan de afvalintercommunale MIWA. De opkomst bedroeg 14 procent. Toch gaan de hervormingsplannen door. Het stadsbestuur hoopt met de overdracht jaarlijks tot 500.000 euro te besparen. De vakbonden, die het referendum over de kwestie hadden afgedwongen, reageren boos.

De stembureaus openden om 8 uur in de drie deelgemeenten (Nieuwkerken-Waas, Belsele, Sinaai) en in Sint-Niklaas op De Ster en in het Bauhaus. In totaal waren er 45 kiesbureaus, en die waren open tot vanmiddag 13 uur. 59.805 inwoners waren stemgerechtigd. 14 procent van hen kwam ook effectief stemmen.

De vraag die de inwoners konden beantwoorden luidde: "Moet het stadspersoneel instaan voor de huis-aan-huisophaling van het restafval?" Het initiatief kwam er op vraag van de vakbonden, die de vereiste handtekeningen verzamelden om een volksraadpleging af te dwingen.

Het personeel van de stadsreinigingsdienst heeft een woelig halfjaar achter de rug, met prikacties, optochten, een stakingsweek en veel onderhandelingen en ultimatums.

De uitslag van het referendum is niet bindend. "De cijfers bewijzen dat deze problematiek mensen aangesproken heeft", zegt burgemeester Dehandschutter. "Anderzijds, op basis van de opkomst, zijn we niet van aard om de conclusie te trekken dat we onze plannen gaan afblazen of opnieuw ter discussie te stellen."

"Gigantisch arrogant"

De vakbonden reageren verontwaardigd. "Dit is gigantisch arrogant", zegt Patrick De Rudder van de ACOD. "Men denkt zich alles te kunnen permitteren. 10.500 mensen kwamen stemmen en nu zegt men dat het maar om te lachen was. Dit is beneden alle peil."

De socialisten in het stadsbestuur moeten het ontgelden. "Ik moet vaststellen dat de SP.A langs de verkeerde kant blijft staan en dat is een echte schande. Er is een te grote afstand tussen de bestuurders en de burgers, maar de rekening zal volgen bij de volgende verkiezingen. De afkeer tegenover de politiek wordt bij de mensen steeds groter."

Diane Van Cauter van het ACV vindt dat het stadsbestuur "een grote middelvinger uitsteekt naar alle mensen die gingen stemmen". Volgens haar is de beslissing "absoluut niet democratisch". "Het zou een hoogdag voor de democratie moeten zijn, maar het is het tegenovergestelde geworden."