"Dit bewijst greep van socialisten op regering"

Oppositiepartijen N-VA en Groen zijn niet mals voor de regering en het akkoord over de topbenoemingen bij de overheidsbedrijven. Volgens N-VA-Kamerlid Jan Jambon bewijst "het schouwspel" opnieuw dat de socialistische partijen de federale regering in de greep hebben. Groen stelt vast dat de traditie van partijpolitieke benoemingen gewoon verdergezet wordt.

"Elio Di Rupo en Johan Vande Lanotte hebben het spel duidelijk behendig gespeeld", reageert Jan Jambon op het akkoord over de topbenoemingen. "De PS en de SP.A hebben duidelijk alles binnengehaald bij de stoelendans rond de NMBS. Luc Lallemand blijft onveranderd op post bij Infrabel, terwijl Frank Van Massenhove verhuist van de FOD Sociale Zaken naar de NMBS. Beide topfuncties bij de spoorwegen zijn nu in handen van de socialistische partijen."

Jambon ontwaart daarin een duidelijk stramien. "Open VLD en CD&V zetten een grote borst op dat ze zich zullen weren tegen de dictaten van de socialisten. Om dan, na weken van politiek getouwtrek, pijnlijk in het zand te bijten." Fraai vindt de N-VA'er het "gemarchandeer" allerminst. "Blijkbaar vinden de socialisten het ondertussen bijna hun geboorterecht om beslag te leggen op het federale overheidsapparaat", besluit hij.

"Partijpolitieke benoemingen gaan gewoon door"

Ook Groen-Kamerfractieleider Stefaan Van Hecke is verbijsterd: “Het is onwaarschijnlijk dat platte politieke benoemingen anno 2013 nog kunnen. De kleur van de partijkaart is nog steeds belangrijker dan kwaliteit en ervaring. Het is bovendien onbegrijpelijk dat Selor, het onafhankelijk selectiebureau van de federale overheid dat kon instaan voor een geloofwaardige selectieprocedure, volledig buiten spel werd gezet."

Volgens Van Hecke staan politieke benoemingen "haaks op de waarden en het soort politiek dat de burger van zijn/haar politici verwacht. Dit voedt de antipolitiek. Door de politieke lidkaart in plaats van objectieve selectieprocedures als criterium te hanteren, ondergraven ze de geloofwaardigheid van de topambtenaren, zowel op de werkvloer als voor de buitenwereld."

Groen is wel tevreden met de begrenzingen van de toplonen. “Het is de logica zelve dat er een einde wordt gemaakt aan de megalonen. De regering moet nu snel duidelijkheid brengen over de eventuele uitzonderingen die reeds zijn ingebouwd want er zijn geen redenen om eenzelfde beperking ook niet op te leggen aan de CEO’s van Belgacom en Bpost waar nog steeds exuberante toplonen worden uitbetaald."

"Druk op reset en laat Selor het werk doen"

Eerder vandaag hadden Groen en Vlaams Belang tijdens een debat in "De zevende dag" al duchtig ingehakt op de saga over de politieke benoemingen.

Groen-Kamerlid Kristof Calvo pleitte er toen nog voor om op de reset-knop te drukken en van voor af aan te beginnen. "Schrap de hele procedure, begin opnieuw en doe het via Selor."

Ook Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas wilde dat de procedure via het headhuntersbureau stopgezet werd. Het is een duur schaamlapje en zogezegd objectief, maar die objectiviteit is er helemaal niet, merkte ze op.