"Ik moet mij verontschuldigen bij mijn partijgenoten"

N-VA-kopstuk Siegfried Bracke geeft toe dat hij in het interview van gisteren met De Standaard voor zijn beurt gesproken heeft. Hij zei daarin dat de N-VA ook in een regering stapt zonder een communautaire omwenteling. Bracke heeft het in "De zevende dag" over "een strategische kwestie", die nog moet worden besproken met het partijbestuur. De inhoud van zijn uitspraken blijft hij wel verdedigen.

Bracke zei in de krant dat de N-VA bereid is om op federaal niveau mee te besturen met een sociaaleconomisch programma, dus ook zonder een communautaire omwenteling. Dat leidde meteen tot veel ophef en commentaren over een "bocht van 180 graden". Zijn voorzitter Bart De Wever reageerde dat de partij zijn strategie nog aan het bepalen is en dat Bracke voor zijn beurt gesproken heeft.

In "De zevende dag" geeft de Gentse N-VA'er dat toe en slaat hij mea culpa. "Ik moet mij verontschuldigen bij mijn partijgenoten. Ik had dat beter niet gezegd. Ik heb eigenlijk voor mijn beurt gesproken."

Bracke blijft wel achter zijn uitspraken staan dat de N-VA in een regering wil stappen zonder eerst een groot communautair akkoord te sluiten. Volgens hem zal een regering die de sociaaleconomische problemen aanpakt, sowieso moeten raken aan de structuren. "Er is een gelijkheidsteken, dat zal ons leiden naar het confederalisme."

"Wat we proberen voorkomen, is het scenario van 2010, waarbij de Franstaligen gewoon blijven zitten, ons uitroken, en dat je finaal eindigt met de traditionele partijen die dan toch maar in een regering gaan zonder Vlaamse meerderheid", aldus Bracke, die de sociaaleconomische toestand "dringend" noemt. Wat hij gezegd heeft in de krant, is volgens hem dus "een puur strategische aangelegenheid".

"Aan het programma van de N-VA verandert niets"

"Om zo'n scenario te voorkomen, mogen we zeker niet terechtkomen in een kasteel voor 500 dagen. We willen vanaf dag één -tussen aanhalingstekens- meewerken aan een sociaaleconomische hervormingsregering. Dat is een strategische kwestie. Dan draai je de rollen om. Wie het sociaaleconomische hervormt, zal ook een baseline moeten hebben van een soort staatshervormend akkoord omdat je dat anders nooit opgelost krijgt."

Is het niet onverstandig om die strategie op tafel te gooien? "Dat weet ik niet. Je moet duidelijk zeggen waar je mee bezig bent en waar je naartoe wil gaan", antwoordt Bracke. "Aan het programma van de N-VA en ook aan de manier van doen van de partij zal er niets veranderen. We zijn dat verplicht aan onze kiezers."

Bracke geeft toe dat zijn visie nog niet vastgelegd is als de partijvisie. "We gaan dat doorspreken en dan gaat dat zijn weg gaan in de democratische besluitvorming", luidt het. Hij ontkent dat er nu verdeeldheid is binnen de N-VA. "In alle partijen zijn er mensen met verschillende gevoeligheden. Dat is bij ons ook zo. Maar over de doelstellingen zijn we het absoluut eens."

Bracke kreeg ten slotte ook de vraag hoe hij de Vlaamse onafhankelijkheid ziet, want onlangs liet hij optekenen in De Tijd dat hij daarbij "geen stijve krijgt". "Onafhankelijkheid betekent voor mij dat we de beslissingen moeten kunnen nemen die in het belang zijn van de meerderheid van de Vlamingen. Dat kunnen we nu niet. Dat is altijd ons doel geweest en de staatshervorming is daarbij een middel. Het één kan niet zonder het ander."