"Obama sprak vol aarzeling, ontgoocheling en verwarring"

Het regime van de Syrische president Bashar al-Assad roept het Amerikaanse Congres op "wijsheid aan de dag te leggen" en een militaire interventie in Syrië weg te stemmen. Het reageert daarmee op de toespraak die Barack Obama gisteren gaf. Volgens de Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken Fayçal Moqdad sprak de Amerikaanse president "vol aarzeling, ontgoocheling en verwarring". De oppositie hoopt dan weer dat het Amerikaanse Congres een aanval goedkeurt.
Amerika stuurt militaire schepen en vliegtuigen naar de Middellandse Zee.

Gisteren kondigde Obama in een toespraak aan dat hij een Amerikaanse militaire interventie in Syrië ter goedkeuring aan het Amerikaanse Congres zal voorleggen.

In een eerste reactie roept het Syrische regime dat Congres op "wijsheid aan de dag te leggen" en een aanval op Syrië weg te stemmen.

"President Obama sprak vol aarzeling, ontgoocheling en verwarring", voegt de viceminister van Buitenlandse Zaken Moqdad daaraan toe. "Niemand, ook niet de president van de Verenigde Staten of elke andere president, kan een ongerechtvaardigde agressie rechtvaardigen."

"De Amerikaanse beschuldigingen ten overstaan van Syrië over het gebruik van chemische wapens zijn nergens op gebaseerd. Die wapens zijn gebruikt door Al Qaeda dankzij de steun van Turkije, Saudi-Arabië en andere landen die terroristen steunen."

"Dictaturen kijken nauwlettend toe"

Een heel ander geluid is te horen bij de Syrische oppositie. Die roept het Amerikaanse Congres juist op een militaire aanval goed te keuren.

"Dictaturen zoals Iran en Noord-Korea kijken nauwlettend toe hoe de vrije wereld reageert op het gebruik van chemische wapens door het Assad-regime tegen de Syrische bevolking", klinkt het in een mededeling. "Als de vrije wereld niks onderneemt tegen dit schandelijk negeren van internationale normen, zullen dictators wereldwijd zich aangemoedigd voelen het voorbeeld van al-Assad te volgen."

De oppositie voegt eraan toe dat elke militaire interventie hand in hand moet gaan met de bewapening van het vrije Syrische leger.