"Tijd dat men eindelijk aandacht besteedt aan reiziger"

De reizigersorganisatie TreinTramBus reageert voorzichtig op de aanstelling van Frank Van Massenhove als nieuwe spoorbaas. Bij de vakbonden wordt afwachtend positief gereageerd, maar de socialistische vakbond ACOD is toch "op zijn hoede".

Jan Van Severen van TTB geeft de nieuwe NMBS-topman het voordeel van de twijfel. "De spoorwegen zijn een ingewikkeld kluwen, dus die man zal natuurlijk moeten bewijzen dat hij daarmee overweg kan. Nu, het feit dat hij ervaring heeft in het management van overheidsdiensten, pleit wel voor hem."

TTB komt meteen met een agenda voor Van Massenhove. "Het wordt tijd dat men eindelijk aandacht gaat besteden aan de reiziger, want die is de laatste jaren verwaarloosd. Stiptheid was, en is nog steeds probleem nummer 1 bij de spoorwegen. Het is toch wel tijd dat men daar een topprioriteit van maakt bij het spoor."

"Hoop dat hij er niet met de botte bijl zal invliegen"

Bij de ACOD zijn ze de uitspraken van Van Massenhove tijdens een dubbelinterview in Humo met ABVV-topman Rudy De Leeuw aan de vooravond van 1 mei niet vergeten. Daarin zei die dat hij het te moeilijk vindt om ambtenaren te ontslaan.

In theorie kunnen ze na twee negatieve evaluaties ontslagen worden, maar "als ik een ambtenaar wil ontslaan, stapt hij naar de Raad van State met één of ander formeel argument om de beslissing te laten vernietigen", klaagde hij.

Van Massenhove voegde er aan toe dat de ACOD consequent dwars gaat liggen. "Waarom belet jouw vakbond dat luiaards ontslagen worden?", vroeg hij aan De Leeuw.

"Daar waren we zeker niet gelukkig mee", zegt ACOD-topman Jean-Pierre Goossens vandaag. "Rond die uitspraak is heel wat te doen geweest. Ik denk dat dit voor ons een gegeven is waarmee we zeer voorzichtig zullen zijn. We zitten tenslotte ook met statutaire bedienden - maar dat heeft zijn redenen - en we zullen dat op tijd en stond aan mijnheer Van Massenhove uitleggen."

Goossens zegt op zijn hoede te zijn na de zware uitspraken die Van Massenhove heeft gedaan. "Maar we zullen afwachten. Ik hoop dat hij er niet met de botte bijl zal invliegen, maar dat er luisterbereidheid zal zijn, onder meer in verband met de klachten over werkdruk en vertragingen."

Bij de christelijke vakbond ACV-Transcom luidt het dat iedereen zijn kans moet krijgen. "Ik wens Van Massenhove proficiat", zegt vakbondsman Luc Piens. "Ik wens hem een goede toekomst voor het bedrijf, de reizigers en het personeel."