"We hebben bewijs dat sarin is gebruikt in Syrië"

De Verenigde Staten hebben bewijs dat bij de chemische aanval op de buitenwijken van Damascus op 21 augustus sarin is gebruikt. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gezegd tijdens een reeks interviews op verschillende tv-zenders. Hij toonde zich voorts vol vertrouwen dat het Amerikaanse Congres het licht op groen zal zetten voor een militaire interventie in Syrië.

De uitspraken van Kerry volgen nauwelijks een dag nadat president Barack Obama heeft aangekondigd dat hij een militaire interventie in Syrië ter goedkeuring aan het Amerikaanse Congres wil voorleggen.

"De voorbije 24 uur hebben we de hand kunnen leggen op haar- en bloedstalen afkomstig van hulpverleners die actief waren in de buitenwijken van Damascus die door de chemische aanval zijn getroffen", zei Kerry. "We hebben de stalen geanalyseerd en ze testten positief op sporen van sarin."

Sarin is een van de gevaarlijkste zenuwgassen. Wie het inademt, raakt verlamd en kan zelfs sterven.

Adolf Hitler en Saddam Hoessein

"Dit dossier wordt met de dag sterker", ging Kerry verder. "De naam van Bashar al-Assad staat nu op dezelfde lijst als die van Adolf Hitler en Saddam Hoessein."

Kerry toonde zich bovendien vol vertrouwen over de stemming in het Amerikaanse Congres. Die kan ten vroegste op 9 september plaatsvinden. Pas dan keren de leden van het Congres uit hun zomervakantie terug.

"Het Amerikaanse volk moet blij zijn dat de president de beslissing over een interventie niet eenzijdig neemt." Tegelijk hield Kerry een slag om de arm. "De president heeft zijn beslissing genomen. Hij kan nog steeds naar eigen goeddunken handelen, los van wat het Congres beslist."