"Werkervaring doorslaggevend bij aanwervingen"

Werkervaring geeft voor 7 op de 10 ondernemers de doorslag als ze personeel in dienst nemen. Dat blijkt uit een rondvraag van zelfstandigenorganisatie Unizo bij bijna 600 kmo's. Ze vinden het ook nuttig dat jongeren al tijdens hun studies praktijkervaring opdoen.

"Naast theoretische kennis, is het voor jongeren met het oog op een latere job belangrijk om ook praktijkervaring op te doen", concludeert Unizo-topman Karel Van Eetvelt uit de rondvraag. Zo is voor 7 op de 10 ondernemers werkervaring doorslaggevend bij aanwervingen. Een diploma is minder van belang.

Meer dan 3 op de 5 ondernemers zeggen sneller tot aanwerving over te gaan wanneer de kandidaat tijdens de opleiding een combinatie van werken en leren (werkplekleren) heeft gehad. 1 op de 2 ondernemers heeft ervaring met een lerende (bijvoorbeeld iemand met een leerontract) in de onderneming. Van wie ervaring heeft met zo'n lerende, werken 4 op de 10 ondernemers samen met een onderwijs- of opleidingsverstrekker om een jongere in opleiding aan te trekken. 9 op de 10 ondernemers vinden het een nuttig systeem.

Volgens Unizo is het succes van werkplekleren logisch. "De combinatie van leren en werken zorgt ervoor dat jongeren kunnen proeven van het leven op de werkvloer en meer gewapend zijn voor de arbeidsmarkt. Potentiële werkgevers weten ook meteen welk "vlees ze in de kuip hebben", aldus Unizo, dat pleit voor praktijkstages in alle secundaire scholen.

Voorts blijkt uit de rondvraag dat 74 procent van de ondervraagde ondernemers het interview gebruikt als belangrijkste aanwervingsmiddel. Ook een praktijkproef (38%) en persoonlijkheids- en vaardigheidstest (26%) worden vaak gebruikt. 7 op de 10 ondernemers zeggen geen of onvoldoende informatie te hebben over financiële ondersteuningen van de overheid bij aanwervingen. Tot slot wordt door de ondervraagden -en door Unizo- gevraagd om een loonlastenverlaging.