Britse topjournalist David Frost overleden

De Britse journalist David Frost, die bekend werd met een spraakmakend interview met de voormalige Amerikaanse president Nixon, is overleden. Hij was 74 jaar en kreeg een hartaanval aan boord van de Queen Elizabeth, een cruiseschip waarop hij was uitgenodigd om een toespraak te houden.

David Frost was een veelzijdig talent in de mediawereld. Hij was journalist, satiricus, schrijver en tv-presentator. Hij brak in de jaren 60 door met satirische programma's voor de BBC. Bekend was "That was the week that was" waarin het politieke establishment op de korrel werd genomen. Frost was een van de schrijvers en presentatoren van het programma.

Hij maakte ook een aantal interviewprogramma's, vooral politiek getint. Frost was de enige Britse journalist die alle Britse premiers sinds 1964 en alle Amerikaanse presidenten tussen 1968 en 2008 heeft geïnterviewd. Spraakmakend was vooral zijn interview uit 1976 met Richard Nixon. In dat gesprek zei Nixon voor het eerst dat het hem speet dat hij het Amerikaanse volk in de steek had gelaten.

Het befaamde interview werd vijf jaar geleden nog het onderwerp van de film "Frost/Nixon" van Ron Howard met Michael Sheen als Frost en Frank Langella als Nixon. De film werd genomineerd voor vijf Golden Globes.

David Frost was nog altijd aan de slag als tv-journalist. Sinds 2008 presenteerde hij op Al Jazeera English een interviewreeks. Hij was deze zomer bezig met een reeks diepte-interviews, van onder anderen astronaut Buzz Aldrin en acteur Gael Garcia Bernal.