CDH lanceert "IdéesH" en zet jongeren centraal

Het CDH heeft gisteren zijn operatie "IdéesH" voorgesteld, een reeks consultaties en debatten die moeten leiden tot het programma voor de verkiezingen van volgend jaar. Voorzitter Benoît Lutgen noemde het op de familiedag van de Franstalige christendemocraten in het dierenpark Pairi Daiza een "creatieve politieke brainstorming".

Tweeëntwintig ambassadeurs, voornamelijk lokale mandatarissen van het CDH, moeten de ideeën laten rijpen op fora en debatten. Centraal staat de toekomst van de jongeren. Degenen die 12 jaar waren in 2007 hebben alleen maar horen spreken over de crisis, aldus voorzitter Lütgen. "Voor ons zal er geen verloren generatie zijn. De jeugd is de grootste troef van Wallonië en Brussel."

De ideeën worden verwacht tegen 10 december en zullen worden geanalyseerd en gesynthetiseerd door de studiedienst van de partij. De goedkeuring van het programma is voor half maart. Op de familiedag in het park Pairi Daiza in Henegouwen herhaalde Lutgen de vraag tot afschaffing van de notionele intrestaftrek in ruil voor een lagere vennootschapsbelasting.

De notionele interest komt op dit ogenblik alleen enkele grote bedrijven ten goede, maar kost wel anderhalf miljard euro per jaar. Dat geld kan beter gebruikt worden om de lasten voor alle bedrijven te verlagen, vindt Ludgen. CDH-vicepremier Joëlle Milquet lanceerde het idee al in februari. De CDH-familiedag lokte zowat 1.500 militanten.