Eerste editie Gordelfestival lokt 12.500 deelnemers

De eerste editie van het Gordelfestival in de Vlaamse rand rond Brussel heeft bijna 12.500 deelnemers gelokt. Hoewel dat heel wat minder is dan bij de voorbije Gordels, zijn de organisatoren toch tevreden. Het Gordelfestival staat nog steeds in het teken van het Vlaamse karakter van de rand, maar wil meer dan vroeger een feestelijk en sportief gebeuren zijn.

Vorig jaar werd een punt gezet achter de jaarlijkse Gordel. Na 32 edities was sleet op het evenement gekomen en gingen de organisatoren op zoek naar een nieuwe formule.

Dit weekend vond daarom geen traditionele Gordel plaats, maar wel het allereerste Gordelfestival. Dat wil minder dan vroeger een politiek statement maken, zegt Eddy Frans van vzw De Rand die het festival coördineert.

"Als nieuwe organisatoren willen we er vooral een feestelijk evenement van maken", zegt hij. "Natuurlijk blijft het een volkomen Nederlandstalig gebeuren en onderstrepen we het Vlaamse karakter van de rand, maar we gaan minder de communautaire toer op."

Vrijdagavond woonden een duizendtal mensen al het muzikale luik van het Gordelfestival bij. Op het provinciaal domein van Huizingen traden toen Senne Guns, Walrus, Axl Peelman en De Nieuwe Snaar op.

Vandaag was het de beurt aan de sportievelingen. Alles samen kwamen bijna 12.500 mensen op het evenement af. Dat is heel wat minder dan bij de voorbije Gordels. In 2012 namen daaraan nog 29.500 mensen deel. In 2011 waren dat er 43.404, een jaar eerder nog 80.358.

Ondanks het lagere aantal deelnemers, is Frans toch tevreden. "Het Gordelfestival heeft alle troeven om uit te groeien tot hét nieuwe Vlaamse evenement in de rand rond Brussel. De communicatie moet wel beter. Er is nog werk aan de winkel. We zullen dit festival evalueren en kijken hoe het verder moet."

"Het Gordelfestival moet de kans krijgen om te groeien"

Geïnteresseerden konden een klassieke fietstocht rond Brussel maken. Dit jaar was die 115 kilometer lang. Daarnaast waren nog 15 andere sportieve parcours uitgestippeld.

De meeste daarvan vertrokken vanuit het provinciaal domein van Huizingen, het Bloso-domein in Hofstade en Pepingen. Die gemeente kreeg dit jaar als "focusgemeente" speciale aandacht.

Een van de deelnemers was Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA). Ook hij moest vaststellen dat het aantal deelnemers dit jaar opvallend lager ligt, maar nuanceerde. "Het is een nieuwe formule. Die moet de kans krijgen om te groeien."

Eenzelfde geluid was te horen bij minister van Financiën Koen Geens (CD&V). "Ik denk dat het Gordelfestival de volgende jaren meer succes zal hebben."

Spijkers en stukken glas

Traditioneel werd ook dit jaar geprobeerd om het evenement te saboteren. In de omgeving van het station van de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode werden vanmorgen rond 9 uur spijkers en stukken glas aangetroffen op het parcours van de fietsroute rond Brussel.

Eveneens in Sint-Genesius-Rode hebben een honderdtal militanten van het Taal Aktie Komitee en de Vlaamse Volksbeweging tegen de nieuwe formule betoogd omdat die volgens hen te weinig Vlaamsgezind is. Ook Europarlementslid Mark Demesmaeker (N-VA) en enkele parlementairen van het Vlaams Belang stapten mee in die betoging.

Enkele leden van Vlaams Belang voerden daarnaast actie naar aanleiding van de 50e verjaardag van de taalfaciliteitenregeling. Senator Bart Laeremans stelde dat de faciliteiten in de Vlaamse rand misbruikt zijn geweest als "een verfransingsmachine" en blies samen met enkele tientallen sympathisanten een grote kaars uit die het oorspronkelijke uitdovende karakter van die faciliteiten moest symboliseren.