Japanse animatiemeester Miyazaki stopt ermee

De Japanse regisseur Hayao Miyazaki, een van de bekendste namen van de animatiefilm, heeft met "The wind rises" zijn laatste prent gemaakt. Dat heeft zijn producer laten weten op het Filmfestival van Venetië. Volgende week geeft Miyazaki zelf nog een persconferentie in Tokio.
AP2009

"The wind rises" is vertoond in competitie op het Filmfestival van Venetië. Miyazaki's elfde en laatste animatiefilm speelt zich af in het Japan aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog.

De film is lichtjes gebaseerd op het leven van Jiro Horikoshi, die een gevechtsvliegtuig ontwierp dat in de oorlog werd ingezet. In Japan veroorzaakt de film enige ophef. Ultranationalisten vinden dat "The wind rises" "anti-Japans" is en noemden de regisseur een verrader.

Miyazaki maakte verschillende succesfilms, zoals "Howl's moving castle" en "Princess Mononoke". Met "Spirited away" regisseerde hij de enige Japanse prent die ooit een Oscar voor de beste animatiefilm won. In 2005 werd Miyazaki in Venetië bekroond met een Gouden Leeuw voor zijn hele carrière.

Miyazaki was ook een van de oprichters van Studio Ghibli. Mogelijk werkt hij ook na zijn pensioen nog mee aan kortere animatieprojecten van de studio. Miyazaki is 72 jaar.