Mislukte aanslag op Suezkanaal in Egypte

In Egypte is een aanslag verijdeld op een containerschip in het Suezkanaal. De bedoeling van de aanslag was om het scheepvaartverkeer op de belangrijke as plat te leggen. Dat melden de Egyptische autoriteiten.
Het Suezkanaal is erg belangrijk voor de internationale handel (archieffoto).

"Een terrorist heeft een aanval gelanceerd op een boot die onder Panamese vlag vaart, maar die poging is mislukt. Onze gewapende troepen hebben de situatie kordaat aangepakt", aldus admiraal Mohab Mamish. Er is geen schade aan de boot of de lading.

Het leger heeft nu de opdracht gegeven om de veiligheidsmaatregelen aan het Suezkanaal te verhogen, luidt het in een mededeling. Meer details werden er niet gegeven over de aanval, die gisteren plaatsvond rond 14.30 uur. Sommige bronnen maken melding van twee explosies op het schip, maar dat is niet officieel bevestigd.

Het Suezkanaal verbindt de Rode Zee met de Middellandse Zee en is van cruciaal belang voor de zeevaart in het Midden-Oosten. Het Egyptische leger heeft onlangs nog een grote operatie gelanceerd in de provincie Noord-Sinaï, die aan het Suezkanaal grenst en waar de islamisten van de Moslimbroederschap sterk staan. Of er een verband is met de mislukte aanslag van gisteren, is niet duidelijk.