Nelson Mandela ontslagen uit ziekenhuis en weer thuis

De Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela heeft het ziekenhuis verlaten en is opnieuw thuis. Mandela werd drie maanden geleden opgenomen in het ziekenhuis na een longontsteking en er werd voor zijn leven gevreesd. Gisteren circuleerde al het bericht dat de 95-jarige Mandela het ziekenhuis had mogen verlaten, maar dat bleek toen niet te kloppen.
AP2008

De 95-jarige Nobelprijswinnaar werd op 8 juni opgenomen in het ziekenhuis met een longinfectie. Zijn toestand is sindsdien -en dat werd gisteren nog eens herhaald- "kritiek maar stabiel". Mandela zal nu thuis voort worden verzorgd, waar er de nodige medische apparatuur is aangebracht.

De ziekenhuisopname van de oud-president leidde tot grote ongerustheid in Zuid-Afrika, waar hij gezien wordt als een nationaal symbool door zijn strijd tegen de apartheid. Aan het ziekenhuis waar hij verbleef, werden wakes gehouden en bloemen neergelegd.

Het bericht dat Mandela naar huis is gebracht, komt na een dag van geruchten daarover. De BBC-website meldde gisteren vroegtijdig dat de oud-president weer thuis was, wat vervolgens werd ontkend door de Zuid-Afrikaanse autoriteiten. Wellicht was alles toen al wel in gereedheid gebracht, maar werd het bericht te snel de wereld ingestuurd.