Regering bereikt akkoord over topbenoemingen en lonen

De federale regering heeft een akkoord bereikt over de topbenoemingen en de lonen van die topambtenaren. De opvallendste benoeming is die van Frank Van Massenhove, de huidige topman van de FOD Sociale Zekerheid. Hij wordt de nieuwe baas van de NMBS. Het aangekondigde loonplafond van 290.000 euro komt er, maar wel enkel voor de nieuwe benoemingen.
Topambtenaar Frank Van Massenhove gaat de NMBS leiden.

Met Frank Van Massenhove (foto bovenaan) tovert de regering plots een wit konijn uit haar hoed. Hij stond niet op de lijst van mogelijke kandidaten om de spoorwegen te gaan leiden. Van Massenhove is een van de topambtenaren van ons land. Hij werd in 2007, als hoofd van de FOD Sociale Zekerheid, uitgeroepen tot overheidsmanager van het jaar. Daarvoor was hij onder meer kabinetchef van toenmalig minister Frank Vandenbroucke (SP.A).

Nu de naam van Van Massenhove bekend is, komt er een einde aan een aanslepend conflict binnen de regering. Open VLD wou namelijk huidig topman Marc Descheemaecker, die van liberale signatuur is, behouden aan het hoofd van de NMBS. De socialisten hadden een voorkeur voor Jannie Haek (kleine foto), de huidige baas van de NMBS Holding en een vertrouweling van SP.A-minister Johan Vande Lanotte.

Van Massenhove zou naar verluidt boven de partijen staan. Op Twitter reageerde hij "verbijsterd" op het nieuws van zijn benoeming (zie tweet onderaan). Op Radio 1 beweerde hij het nieuws eerst op de radio gehoord te hebben en nadien pas de bevestiging van de regering gekregen te hebben. "Er was een paar uur voordien door de regering bij mij gepolst of ik dit zou willen doen. Maar ik was inderdaad verrast, ik had er niet aan gedacht."

Jannie Haek, tot nu aan het hoofd van de NMBS Holding, verhuist naar een heel andere functie. Hij wordt de nieuwe topman van de Nationale Loterij. Descheemaecker wordt dan weer voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport.

En er zijn nog andere benoemingen. Zo wordt voormalig CD&V-minister Stefaan De Clerck voorzitter van de raad van bestuur van Belgacom. Hij neemt de functie aan "met veel plezier, veel goesting en zelfs met ambitie". De Clerck twijfelt er niet aan dat hij over de nodige capaciteiten en ervaring beschikt. "Voorzitter van een raad van bestuur is een beleidsfunctie, dat is toch niet hetzelfde als een operationele functie. En als Frank Van Massenhove de NMBS kan leiden, kan ik ook naar Belgacom."

Johan Decuyper, de kabinetchef van staatssecretaris voor Ambtenarenzaken Hendrik Bogaert (CD&V), wordt manager van Belgocontrol, het bedrijf dat instaat voor de luchtverkeersleiding boven ons land. Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, krijgt een mandaatverlening van een jaar. Daarna zal hij worden opgevolgd door Jan Smets.

Plafond van 290.000 euro voor topmanagers

De regering heeft vandaag ook een besluit genomen over de verloning van de managers van overheidsbedrijven. Er komt, zoals aangekondigd, een plafond van 290.000 euro. Een extra van 10 procent blijft mogelijk als de regering daarmee instemt.

Wie al benoemd is, mag zijn hun huidige loon behouden. Topmanagers als Johnny Thijs van Bpost en Didier Bellens van Belgacom, die heel wat meer verdienen, zijn dus niet gebonden aan de nieuwe regels. Thijs had eerder al gezegd dat hij niet zou aanblijven voor 290.000 euro per jaar. Voor wie nu benoemd is, zoals voor Van Massenhove, geldt het plafond wel.

Het lijstje van de topbenoemingen

 CEO's van overheidsbedrijven:

 • NMBS: Frank Van Massenhove
 • Infrabel: Luc Lallemand (blijft aan in zijn functie)
 • FPIM (Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij): Koen Van Loo (blijft aan in zijn functie)
 • Nationale Loterij: Jannie Haek
 • Belgocontrol: Johan Decuyper

 

Voorzitters van raden van bestuur:

 • Infrabel: Christine Vanderveeren
 • Belgocontrol: Renaud Lorand
 • NMBS: Jean-Claude Fontinoy
 • FPIM: Laurence Bovy
 • Belgacom: Stefaan De Clerck

 

Overige:

 • Jean-Paul Servais blijft aan als voorzitter van het directiecomité van de FSMA (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten).
 • Luc Coene (Nationale Bank) blijft nog één jaar gouverneur en wordt daarna vervangen door Jan Smets.