Wie is Van Massenhove, de nieuwe baas van de NMBS?

Frank Van Massenhove, de flamboyante voorzitter van de Federale Overheidsdienst Sociale Zaken, staat bekend als een gedreven hervormer. Onder zijn leiding werd de FOD Sociale Zaken omgevormd tot een moderne dienst waar ambtenaren hun eigen chefs mogen beoordelen en waar een overgrote meerderheid van het personeel thuis mag werken.
Van Massenhoven (l) samen met Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Van Massenhove (1954) studeerde rechten aan de Universiteit van Gent. In zijn vrije tijd werkte hij mee in de Wetswinkel. Na zijn studies ging hij aan de slag als werkgelegenheidsinspecteur.

In de jaren tachtig werd hij door Luc Van den Bossche naar de socialistische partij gehaald. Eerst op de studiedienst, later op verschillende socialistische kabinetten. Zo werkte hij als adviseur van Roger De Wulf en Leona Detiège, nadien als kabinetschef van de Gentse burgemeester Frank Beke. In 1999 ging hij aan de slag op het kabinet van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke, tot hij in 2002 aan het hoofd kwam van de FOD Sociale Zaken.

Met Van Massenhove aan het roer, onderging de FOD Sociale Zaken een kleine revolutie. Prikklokken zijn afgeschaft, de overgrote meerderheid van de personeelsleden kan drie dagen per week thuis werken, het personeel heeft niet langer een vast bureau en de werknemers kiezen zelf waar, wanneer en hoeveel ze werken. De enige voorwaarde is dat ze de vereiste resultaten behalen.

Zijn moderne aanpak leverde Van Massenhove in 2007 de titel van "Overheidsmanager van het jaar" op.

Van Massenhove staat ook bekend als een man met een mening. Hij schrijft columns, is zeer actief op twitter (waar hij 7.731 volgers heeft), en komt soms ook scherp tussenbeide in het publieke debat.