"Confrontatie met dader heeft me gemoedsrust gegeven"

Céline Camps werd vier jaar geleden verkracht. Vandaag verscheen de dader voor de rechtbank. In "Reyers laat" doet ze haar verhaal, opdat andere slachtoffers zich gesteund zouden voelen. Uit onderzoek blijkt dat 9 op de 10 slachtoffers van verkrachting geen aangifte doen. Vrouwen die het wel doen, worden vaak niet ernstig genomen. Camps pleit er dan ook voor dat slachtoffers met meer respect zouden worden behandeld, zowel door politie en justitie als door hun eigen omgeving.

De jonge vrouw getuigde in "Reyers laat" dat ze altijd open en eerlijk heeft kunnen praten over wat haar overkomen is. "Voor mij was het ondenkbaar om zo'n ingrijpende gebeurtenis te verzwijgen voor mijn omgeving. Het moet gewoon een verschrikkelijke last zijn voor al die mensen die daar nooit over hebben gesproken."

Vandaag kwam Camps in de rechtbank oog in oog te staan met haar verkrachter. De man was vier jaar geleden bij haar thuis binnengedrongen. Dankzij de confrontatie in de rechtbank kan ze de zaak nu laten rusten. 

"Als zoiets gebeurt, dan creëer je in je hoofd een soort van monster. Je hebt die persoon maar één keer gezien, 's nachts in de meest verschrikkelijke omstandigheden. Daarna verdwijnt die en blijft enkel die herinnering bestaan. Door die persoon recht in de ogen te kijken, heb ik er wel opnieuw een mens van kunnen maken. Daardoor heb ik ook geen haatgevoelens meer en kan ik het ook echt laten rusten."

"We moeten als samenleving een oplossing zoeken"

Camps had de reflex om na haar verkrachting niet alles weg te spoelen onder de douche. "Ik heb een vriendin gebeld en zij is met mij naar het ziekenhuis gegaan. Daar is een staal genomen", zegt ze. "In je naïviteit denk je dan: ze hebben een staal, ze gaan hem sowieso vinden, dat zal hier allemaal snel gaan, maar dat is dus niet waar. Met veel van die stalen wordt niets gedaan."

Ze strijdt er dan ook voor dat het probleem van verkrachting ernstig wordt genomen. "Het is belangrijk dat we als samenleving hier een oplossing proberen voor te zoeken. Het is een heel complex, moeilijk en wijdverspreid probleem, dus je moet het op verschillende niveaus aanpakken."

Camps zegt dat ze de excuses van de dader aanvaard heeft. "In zeker zin wel, zelfs al zijn ze niet oprecht. Gewoon voor mijn eigen gemoedsrust. Ik leef liever niet met wrok voor de rest van mijn leven. Dat zou hem nog te veel aandeel gunnen in mijn leven."

Meest gelezen