Douane eist miljarden van Omega Diamonds

Voor de correctionele rechtbank van Antwerpen is vandaag het proces begonnen dat de dienst Douane & Accijnzen aangespannen heeft tegen het bedrijf Omega Diamonds. Dat heeft jarenlang illegaal diamanten in- en uitgevoerd.

De eigenaars van Omega Diamonds hebben jarenlang een vermogen kunnen opbouwen door illegaal diamanten in en uit te voeren. Daartoe werden vergunningen vervalst.

Onlangs was er veel ophef omdat het bedrijf en de eigenaars met het parket en de bijzondere belastinginspectie een minnelijke schikking hadden gesloten waarbij 160 miljoen euro moest worden betaald. Dat was erg laag in vergelijking met de opbrengst van de feiten. Door de schikking konden het bedrijf en de eigenaars een rechtszaak vermijden.

Omega Diamonds voerde ook gesprekken over een schikking met de dienst Douane & Accijnzen, maar die zijn afgesprongen. Daardoor kwam het toch nog tot een rechtszaak. Vandaag werd voor de rechtbank in Antwerpen de eerste inleidende zitting gehouden. Naast Omega Diamonds staan nog elf andere verdachten terecht, onder meer uit Monaco, Zwitserland en Israël.

Douane & Accijnzen vraagt een miljardenboete omdat het bedrijf valse papieren zou hebben gebruikt. "In de dagvaarding is sprake van een bedrag van 7 miljard euro. Als je dat omzet naar Belgische frank, dat is om van te duizelen", zegt Luc Gheysens, de advocaat van een van de verdachten. De krant De Tijd had het vanmorgen nog over een bedrag van 4,6 miljard euro.

Omega Diamonds zelf gaat ook niet akkoord met de eis van Douane & Accijnzen. "Er wordt inderdaad een ontzettend groot bedrag gevraagd", zegt advocaat Raf Verstraeten. "Het enige wat ik daarover kwijt wil, is dat zowel de inhoud van de vordering als de correctheid van de procedure integraal betwist wordt. Daarover zal binnen afzienbare tijd een stevig debat gevoerd moeten worden binnen de rechtbank."

Het proces tegen Omega Diamonds wordt over twee maanden voortgezet, maar zou nog lang kunnen aanslepen.

Meest gelezen