"Als Amerika Syrië aanvalt, mag het alles verwachten"

Als Amerika zou overgaan tot een militaire interventie in Syrië, dan mag het alles verwachten. Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad gezegd in een interview met de Amerikaanse zender CBS. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Assad dan weer opgeroepen zijn volledige wapenarsenaal aan de internationale gemeenschap over te dragen.
Bashar al-Assad (archieffoto).

In een interview met CBS sprak al-Assad scherpe taal over de gevolgen van een eventuele militaire aanval tegen Syrië. "Als Amerika Syrië aanvalt, mag het alles verwachten", stelde hij.

Op de vraag wat hij daarmee bedoelde, herhaalde hij dat een vergelding te verwachten valt, "niet per se van de kant van de Syrische regering". "Amerika zal een prijs betalen als het zich met terroristen inlaat", voegde hij eraan toe.

Al-Assad herhaalde nogmaals dat zijn regime niet verantwoordelijk is voor de aanval van 21 augustus. Volgens de VS gebruikte het Syrische regime bij die aanval chemische wapens. Maar al-Assad beweert dat zijn soldaten op het moment van de aanval niet in de buurt waren.

Het bewijs dat Amerika beweert in handen te hebben, maakt dan ook weinig indruk op al-Assad. "Ze hebben niks bewezen."

"Amerikaanse bewijs is niet onweerlegbaar"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry lijkt weinig onder de indruk van de dreigementen van al-Assad. Op een persconferentie in Londen nam Kerry geen blad voor de mond. "Wat biedt al-Assad ons?", vroeg hij zich luidop af. "Woorden die door bewijzen worden tegengesproken."

Hij herhaalde dat het bewijsmateriaal dat de VS heeft verzameld over het gebruik van chemische wapens door het regime bij de aanval van 21 augustus overtuigend is. Vol vertrouwen voegde hij eraan toe dat hij het aan om het even welke rechter durft voorleggen.

Stafchef van het Witte Huis Denis McDonough heeft echter toegegeven dat het Amerikaanse bewijs "niet onweerlegbaar" is. Tegelijk hield hij vol dat "gezond verstand, los van inlichtingen" aantoont dat het regime verantwoordelijk is voor de aanval.

AP2013

"Bashar al-Assad moet zijn chemische wapens inleveren"

Tijdens de persconferentie stelde Kerry voorts dat al-Assad de huidige crisis rond het vermeende gebruik van die chemische wapens eigenhandig kan oplossen door zijn volledige wapenarsenaal voor het einde van deze week aan de internationale gemeenschap te overhandigen. In één beweging voegde Kerry eraan toe dat hij niet verwacht dat al-Assad dat zal doen.

Kerry verzekerde de internationale pers dat de relaties tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk niet in het gedrang komen nu het Britse parlement een eventuele Britse deelname aan een militaire interventie in Syrië heeft weggestemd. "Onze band is sterker dan 1 stemming, groter dan 1 momentopname", meende hij.

Na de persconferentie keerde Kerry meteen naar de VS terug. Hij zal er verder lobbyen bij leden van het Congres opdat het Amerikaanse parlement een fiat zou geven voor een militaire interventie in Syrië.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft al toegegeven dat het "een zware dobber" wordt om het Congres te overtuigen. Hij heeft zijn agenda deze week helemaal omgegooid om eveneens naar de steun van de parlementsleden te hengelen.