"Gebruik van palmolie in voeding beperken"

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om zo weinig mogelijk voedingsmiddelen met palmolie te eten. In palmolie zitten te veel verzadigde vetzuren, en die veroorzaken hart- en vaatziekten. Het gaat dan onder meer om taarten, kant-en-klare gerechten en pizza's.

Het gebruik van palmolie in onze voeding is al een tijdje aan een opmars bezig. Maar die opmars is niet helemaal onschuldig. Palmolie bevat namelijk meer dan 40 procent atherogene verzadigde vetzuren. Palmolie zit onder meer in gebakjes, taart, kant-en-klare gerechten, koffiekoeken, pizza's, smeerpasta's en margarines.

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om de dagelijkse inname van dat soort vetzuren te beperken tot 8 procent van de totale energiebehoeften. "We willen palmolie niet diaboliseren, maar wel waarschuwen voor het overmatig gebruik ervan", zegt de raad.

Vanaf eind volgend jaar moeten voedingsproducenten in heel Europa vermelden welk soort olie er gebruikt is. Andere plantaardige olieën, zoals olijf-, arachide- of zonnebloemolie, bevatten veel minder schadelijke vetzuren dan palmolie.