"Iron Erna" wordt nieuwe premier van Noorwegen

De leider van de Conservatieve Partij Erna Solberg wordt zo goed als zeker de nieuwe premier van Noorwegen. Samen met 3 andere centrumrechtse partijen heeft ze een meerderheid in het parlement behaald bij de parlementsverkiezingen van gisteren. Huidig premier Jens Stoltenberg van de Arbeiderspartij heeft zijn nederlaag al toegegeven.

De eerste resultaten van de parlementsverkiezingen in Noorwegen geven de Conservatieve Partij van Solberg 26,8% van de stemmen. Dat is het beste resultaat in 28 jaar. Solberg, bijgenaamd "Iron Erna", wordt zo goed als zeker de nieuwe premier van het land. Ze wordt de tweede vrouw in die functie, na Gro Harlem Brundtland.

"De kiezers hadden de keuze tussen 12 jaar van rood-groene regering en een nieuwe regering met nieuwe ideeën en nieuwe oplossingen", verklaarde ze gisterenavond.

Huidig premier Jens Stoltenberg (kleine foto) van de Arbeiderspartij heeft zijn nederlaag al toegegeven. "In overeenstemming met de Noorse parlementaire traditie zal ik het ontslag van mijn regering aanbieden na de voorstelling van de begroting, op 14 oktober", zei hij.

Tegen dan moet ook duidelijk worden welke parlementaire meerderheid er kan worden gevormd. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het een coalitie tussen de partij van Solberg en 3 andere centrumrechtse partijen.

De kans bestaat dat de Vooruitgangspartij op die manier tot de regering zal toetreden. De partij staat bekend om haar anti-immigratiestandpunten. Mogelijk vormt Solberg een minderheidsregering met de Vooruitgangspartij met gedoogsteun van de andere centrumrechtse partijen.

Deze parlementsverkiezingen waren de eerste in Noorwegen sinds de bloedige aanslagen gepleegd door Anders Breivik in 2011. Breivik was overigens ooit lid van de Vooruitgangspartij vooraleer hij de politiek de rug toekeerde.

Dat Stoltenberg na 12 jaar de macht nu uit handen moet geven, komt niet als een verrassing. Kort na de aanslagen van Breivik scheerde zijn populariteit hoge toppen. Een onderzoeksrapport dat vorig jaar werd gepubliceerd, toonde echter aan dat de politie voor en tijdens de aanslagen op verschillende fronten zwaar heeft geblunderd. Dat bracht de regering van Stoltenberg danig in diskrediet.

Bovendien zou Stoltenberg te weinig hebben geïnvesteerd in onder meer infrastructuurwerken. Nochtans kan Noorwegen rekenen op grote inkomsten uit de winning van olie en gas voor de kust. Die stelden het land in staat de financiële en economische crisis zonder veel kleerscheuren te overwinnen. Dankzij de inkomsten kon ook een investeringsfonds van maar liefst 750 miljard dollar worden aangelegd.