"Op gespierde manier naar hulpverlening brengen"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) verdedigt en nuanceert het nieuwe drugsbeleid in zijn stad. In Terzake zei hij dat het niet de bedoeling is om de recreatieve cannabisgebruiker aan te pakken, maar wel de criminaliteit en de overlast door drugsgebruik en -handel.

"Het gaat om de overlast en de criminaliteit", zegt De Wever, "niet om wie gewoon een jointje opsteekt." Voor de Antwerpse burgemeester is het duidelijk: "Als je drugs aanpakt, daalt de criminaliteit."

De boodschap moet volgens De Wever zijn dat dealers niet meer welkom zijn in Antwerpen. "Maar je moet daarvoor ook aan de vraag-zijde werken", zegt hij. Dat er in Antwerpen niets meer zou mogen, zoals Freya Piryns (Groen) aangeeft, noemt hij "flauwekul". "Wij willen op een gespierde manier mensen naar de hulpverlening brengen", zegt De Wever. Het nieuwe Antwerpse beleid omschrijft hij als een "mix van repressie, preventie en genezing".

Via de GAS-boetes van 75 euro voor drugsgebruik wil De Wever naar eigen zeggen de problemen in kaart brengen.