Afperser Steinbrück stuurde brief per vergissing

In Duitsland heeft de afperser van de sociaaldemocratische kanselierkandidaat Peer Steinbrück zich kenbaar gemaakt. De man heeft verklaard dat hij de brief per vergissing had opgestuurd, aldus procureur-generaal Friedrich Apostel.
AP2008

In de brief worden Steinbrück en zijn echtgenote Gertrud ervan beticht 14 jaar geleden een poetsvrouw in het zwart te hebben aangeworven. De schrijver dreigde ermee dit openbaar te maken, indien Steinbrück niet verzaakte aan zijn kandidatuur voor het Duitse bondskanselierschap.

De man zou de brief in een opwelling uit ergernis over de SPD-kandidaat geschreven, maar niet opgestuurd hebben. Per vergissing is het schrijven dan samen met andere brieven gepost. Dat werd hem pas duidelijk door de verslaggeving in de media. De man heeft geloofwaardig toegegeven de schrijver van de brief te zijn, zei Apostel voorts. Meer bijzonderheden gaf hij niet.

Steinbrück had de poging tot afpersing zaterdag publiek gemaakt. Het gezin diende klacht in tegen onbekenden. Politie en het OM in Bonn leidden een onderzoek in. De SPD-politicus vermoedde dat de afpersingsbrief waarschijnlijk door een enkeling uit zijn woonomgeving in Bonn was geschreven.