Britse Rode Kruis waarschuwt voor "dronken wespen"

Het Rode Kruis in Groot-Brittannië waarschuwt het Britse publiek dezer dagen voor een opmerkelijk gevaar: "dronken wespen". De diertjes hebben hun taak om de koningin van nectar te voorzien voltooid en spenderen de laatste maanden van hun leven met doelloos rondhangen en het eten van gistend fruit. Dat bevat alcohol waardoor de wespen dronken én agressief worden.

Wespen hebben tijdens hun korte leven maar 1 doel: nectar verzamelen voor de koningin van hun nest. De voorbije maanden hebben ze dat ook massaal gedaan. Maar nu de zomer voorbij is, zijn de koninginnen verzadigd en hebben de wespen geen echte taak meer.

Dus hangen ze in hun oude dag doelloos rond en doen ze zich te goed aan fermenterend fruit. Dat bevat alcohol wat de diertjes dronken maakt. Helaas zijn wespen geen "happy drunks". De alcohol maakt hen agressief waardoor ze sneller aanvallen en steken.

Bovendien duurde de winter dit jaar lang en brak de lente pas laat door, waardoor er nu meer wespen dan gewoonlijk zijn. Het Britse Rode Kruis waarschuwt de bevolking dan ook expliciet voor het gevaar dat de insecten momenteel vormen.

De organisatie verspreidt meteen ook een handige tip: wie door een wesp wordt gestoken, kan de angel het beste verwijderen door met een kredietkaart over de huid te schrapen. Een pincet is geen goed idee, omdat de angel mogelijk een zakje gif bevat dat kan openbarsten wanneer het wordt dichtgeknepen.