Burgemeesters stellen brochure tegen radicalisering voor

De burgemeesters van Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde en Maaseik hebben vanochtend een handleiding tegen radicalisering voorgesteld. De brochure wordt op 9.000 exemplaren gedrukt en uitgedeeld aan schooldirecties, verenigingen en lokale besturen.

De vier burgemeesters willen hun ervaringen delen met andere steden en gemeenten. Toen Vlaanderen in het voorjaar geconfronteerd werd met tientallen jongeren die naar Syrië trokken om er aan de zijde van radicale groeperingen te gaan vechten, staken de burgemeesters van Antwerpen, Mechelen en Vilvoorde de koppen bijeen om kennis uit te wisselen en een gemeenschappelijke aanpak op te zetten.

Kort daarna sloot Maaseik zich bij dit samenwerkingsverband aan. Een van de concrete actiepunten was het opstellen van een wetenschappelijk gefundeerde handleiding voor alle maatschappelijke actoren die met radicaliserende jongeren in contact komen.

De handleiding moet in de eerste plaats helpen voorkomen dat jongeren naar Syrië vertrekken om er te gaan strijden. De brochure moet de ogen van alle lokale besturen openen, benadrukte Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde. Zeker in de stedelijke context kan er een probleem van radicalisering zijn, zei hij.

"Ik denk dat het een van de lessen is die ik kan trekken: het kan opduiken daar waar je het niet verwacht." Daarom moet de brochure helpen om het fenomeen van radicalisering in een vroeg stadium te herkennen en in te dijken.