De Block: "Bezetting Afghanen is emotionele chantage"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) vindt dat de Afghanen die een leegstaand opvangtehuis bezetten in Brussel, emotionele chantage plegen. Het gebouw in de Troonstraat is al 3 dagen ingenomen door Afghaanse vluchtelingen die papieren vragen.

De Block is er niet over te spreken dat de actievoerders kinderen inzetten om hun argumenten kracht bij te zetten. "Ik vind dat heel erg, want dit is een actie die duidelijk georkestreerd en georganiseerd is, en waarbij kinderen als wapens worden ingezet. Daar is een woord voor: emotionele chantage."

De Block wijst er ook op dat België vrij toegeeflijk is voor Afghaanse vluchtelingen. Ruim de helft van de Afghanen die zich hier aanmelden, krijgt bescherming in ons land. "In de ons omringende landen is dat ruim minder. Elke aanvraag wordt afzonderlijk en zorgvuldig nagegaan", zegt De Block. Wie geen gevaar loopt in het land, moet volgens de staatssecretaris wel terugkeren.

De Block meent dat er nu overleg moet plaatsvinden met de burgemeester, de politie en de eigenaar van het gebouw. Ze benadrukt dat de bezetters niet moeten rekenen op toegevingen. Wie uitgeprocedeerd is, moet het land verlaten, zo luidt het. "De wetten en de regels zijn er om gerespecteerd te worden."

"Het is evident dat ze er niet kunnen blijven en dat het gebouw de bestemming moet krijgen die ervoor bedoeld was: de winteropvang voor daklozen", besluit De Block.

200 à 250 Afghanen bezetten gebouw

De Afghanen bezetten het leegstaande gebouw in de Troonstraat al 3 dagen. Het gaat om 200 à 250 mensen, zo kon radiojournaliste Katrien Vanderschoot vanmorgen vaststellen. Er zijn veel gezinnen met kinderen bij. Ze zijn allemaal in een asielprocedure geweest. Van sommigen is de procedure al afgelopen, waardoor ze dreigen uitgewezen te worden. Met de bezetting willen ze daartegen protesteren.

Volgens een woordvoerder is het een eigen initiatief en hebben de Afghanen nog geen contact gehad met Belgische hulporganisaties en ook niet met de overheid. Wie dan wel de groep mensen bijeen gekregen heeft, is nog niet duidelijk.