Gemeenten verkopen privégegevens aan bedrijven

Verschillende Vlaamse gemeenten verkopen adresgegevens van hun inwoners aan commerciële bedrijven. Vooral informatie over burgers die net een bouwvergunning verkregen hebben, blijkt populair, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. "Dit valt zeker niet onder openbaarheid van bestuur", hekelt de Privacycommissie.

"Wij verzamelen inderdaad gegevens bij de verantwoordelijke administraties", bevestigt Inge Demets van Infobuild, dat de info doorverkoopt. "Al gaat dat niet overal even vlot. In Limburg en Antwerpen doen meer gemeenten daar moeilijk over dan in West- of Oost-Vlaanderen."

In Destelbergen kan bijvoorbeeld al wie dat wil voor twintig euro per maand een overzicht krijgen van de verleende bouwvergunningen, inclusief adresgegevens. Volgens een medewerker zijn er echter nooit meer dan vijf bedrijven op geabonneerd, dus veel lijkt het daar alvast niet op te brengen.

De Privacycommissie geeft toe dat de wetgeving op het eerste gezicht een kluwen lijkt. Vooral een Vlaams decreet uit 2007 dat gemeenten autonomie geeft over het hergebruik van overheidsdocumenten, leidt tot verwarring. Niettemin mogen gemeenten geen gegevens doorspelen die gebruikt zullen worden voor directe marketing, onderstreept woordvoerster Eva Wiertz.

De wet op de openbaarheid van bestuur speelt hier volgens de commissie niet. "Die dient om de burger inzage te geven in de werking van de overheid, niet om persoonsgegevens door te spelen voor commerciële doeleinden", klinkt het nog. Toestemming vragen aan de betrokkenen zou volgens de commissie alvast een eenvoudige oplossing zijn.