Hanen van Dehaene brengen 10.000 euro op

Een veiling van zo'n 80 hanen van ex-premier Jean-Luc Dehaene heeft 10.000 euro opgebracht. De opbrengst gaat naar vzw Villa Clementina, een geïntegreerde en inclusieve dagopvang voor jonge kinderen met of zonder beperking. De verkoop van een reeks kunstwerken leverde nog eens 5.000 euro op voor de vzw.

De hanen van Dehaene, ze maken deel uit van een bijzondere collectie die de ex-premier jaar na jaar opgebouwd heeft. Het gaat om beelden, schilderijen en gebruiksvoorwerpen die hij van anderen gekregen heeft. Onder anderen de Franse oud-president François Mitterrand stopte hem een haan toe, ook koning Boudewijn deed dat.

Zo'n 80 stuks werden gisteren afzonderlijk geveild, met het certificaat "Uit verzameling Dehaene". De ex-premier, 73 intussen, was er zelf bij om de nodige commentaar en uitleg te geven. Alles te samen brachten de hanen 10.000 euro op, meer dan dubbel zoveel als verwacht was.

De voorbije dagen was er in Villa Clementina ook een expositie van het werk van een 25-tal kunstenaars en een deel van de verkoop van die kunstwerken ging ook naar de Villa. Dat bracht nog eens 5.000 euro op.