Intern onderzoek na geweld door agent in Kuregem

De politie van de zone Brussel-Zuid is een intern onderzoek gestart naar een agent in Kuregem. De aanleiding is een filmpje waarin is te zien hoe de agent met zijn wapenstok enkele jongens slaat. Het Brusselse parket wacht het resultaat van het interne onderzoek af.

"Ik heb begrepen dat er bij de politiezone een intern onderzoek wordt gevoerd en we wachten die processen-verbaal af om een standpunt in te nemen", zegt de woordvoerder van het parket. De agent is voorlopig niet geschorst, omdat het nog niet duidelijk is wat de omstandigheden waren waarin de man heeft gehandeld.

In het bewuste filmpje (zie onderaan) is te zien hoe de agent alleen staat tegenover enkele jongeren. Hij slaat hen met zijn wapenstok en schopt ook een van hen, in een poging om hen samen te drijven. Vervolgens roept hij de jongeren toe dat ze zich moeten omdraaien. Wanneer ze dat doen, praat hij in zijn radio tot er een politiewagen in burger aankomt.

Bij het filmpje staat in gebrekkig Engels dat het gaat om drie Poolse jongens die uit een winkel kwamen. Omdat een van hen geen papieren had, zouden ze op de vlucht geslagen zijn. De politiezone Brussel-Zuid meldt dat ze op de hoogte zijn van het bestaan van het filmpje en dat er intern een onderzoek loopt. Volgens een vakbondsafgevaardigde heeft de agent volgens het boekje gehandeld.