Klokkenluiders kunnen nu terecht bij Publeaks

In Nederland is vandaag Publeaks.nl gelanceerd. De website is bedoeld voor klokkenluiders en maakt het mogelijk om anoniem en beschermd documenten te lekken naar de media. Het initiatief gaat uit van onder meer de NOS, de Volkskrant en NRC Handelsblad.

Publeaks is bedoeld als een doorgeefluik. Hoe werkt het? Iemand die mistoestanden aan de kaak wil stellen en in contact wil komen met de pers, kan via de website anoniem documenten of audio- en videobestanden doorsturen. De klokkenluider kiest zelf naar welke media hij zijn bestanden wil doorsturen.

Publeaks zelf heeft geen toegang tot de gelekte documenten en kan ook niet achterhalen wie de afzender is. De ontvangende media kunnen de bestanden in een beveiligde omgeving bekijken en bewerken. De journalisten kunnen ook vragen stellen aan de tipgever op een apart, afgeschermd deel van de website.

De site is een initiatief van de Stichting Publeaks, de NOS, de Volkskrant, NRC Handelsblad, het AD, Het Parool, Trouw, het persbureau ANP, De Correspondent, De Groene Amsterdammer, Het Financieele Dagblad, Nu.nl, Pownews, RTL Nieuws, Nieuwsuur en Vrij Nederland.

Alle deelnemende media hebben beloofd om de ingezonden informatie voor publicatie te checken op waarheidsgehalte, ondersteunende bronnen te zoeken en hoor en wederhoor toe te passen.

De zaken rond Bradley Manning en Edward Snowden hebben klokkenluiders internationaal in de belangstelling gezet. Publeaks wil de drempel om mistoestanden aan te klagen, nog meer verlagen door anonimiteit te garanderen. "De journalistiek moet een controlerende rol blijven spelen", zeggen de initiatiefnemers.