Mechelse moslims boos over 15 euro per geslacht schaap

In de moslimgemeenschap in Mechelen is ophef ontstaan over een nieuwe heffing op het slachten van schapen. De stad Mechelen vraagt 15 euro per schaap dat volgende maand geslacht wordt voor het Offerfeest. Dat schrijft Gazet van Antwerpen. De Mechelse moskeeën roepen op tot een boycot.

Het stadsbestuur van Mechelen vindt dat de moslims moeten bijdragen in de kosten voor het Offerfeest. "Omdat we met de stad de slachtvloeren inrichten en omdat we ook instaan voor de afvoer van het slachtafval. Bovendien zetten we stadswachten in voor het handhaven van de goede orde. Dat kost de Mechelse gemeenschap heel wat geld", zegt schepen van Diversiteit Marc Hendrickx (N-VA, kleine foto) in "De ochtend" op Radio 1. "Dit is niet kostendekkend, maar het is een bijdrage."

De heffing zet echter kwaad bloed bij de Mechelse moslims. Er wordt opgeroepen om geen schapen te slachten zolang de belasting bestaat. "Het probleem zit niet bij die bewuste taks, of dat nu gaat om 15 euro of om 10 euro of om wat dan ook. Het is meer het feit dat we niet eens betrokken zijn geweest bij gesprekken of vergaderingen daaromtrent. Het Offerfeest is op 15 oktober en nu, een maand van tevoren, zegt men plots dat dit er gaat komen", zegt Taybi Rachbi van de El-Buraq-moskee.

Hendrickx wil samen met de moslimgemeenschap naar een oplossing zoeken. "Ik zou een boycot betreuren. We gaan de komende dagen samenzitten en ik ben ervan overtuigd dat we daar samen ook zullen uit geraken."