Michel: "De N-VA is geen betrouwbare partner"

"De N-VA is geen betrouwbare partner. Ik geloof niet meer dat die partij eerlijk en oprecht is." In een interview met Metro haalt MR-voorzitter Charles Michel fel uit naar de partij van Bart De Wever. "Ze neemt onze liberale standpunten in, puur als middel om het land te splitsen." En, zegt hij erbij, dit is geen persoonlijk standpunt. "Iedereen in mijn partij kijkt op mijn manier naar de N-VA."

Bart De Wever en zijn partij dromen luidop van een centrumrechtse regering die na 2014 de nodige economische en institutionele hervormingen kan doorvoeren. Aan Franstalige kant kijkt de N-VA daarvoor in de eerste plaats naar de MR van Charles Michel en Didier Reynders.

Maar dan zal de N-VA al haar overtuigingskracht mogen bovenhalen, afgaande op een interview met MR-voorzitter Charles Michel in de Metro vanmorgen. Daarin trekt Michel de eerlijkheid en oprechtheid van de Vlaams-nationalisten danig in twijfel.

"De N-VA is geen betrouwbare partner, ik geloof niet meer dat die partij eerlijk en oprecht is. Ik was de eerste die dat zei tijdens de formatie in 2010 en 2011 en ik ben vandaag nog niet van mening veranderd."

Het sociaaleconomische programma van de N-VA, nochtans sterk aanleunend bij dat van zijn eigen partij, kan Michel niet overtuigen. Hij ziet er een valstrik in: "Ze neemt onze liberale standpunten in, puur als middel om het land te splitsen."

"Kip zonder kop"

Ook de strategische bocht die de partij aan het voorbereiden zou zijn, lust Michel niet: "De N-VA is een kip zonder kop geworden. De ene dag wil ze een confederaal België, maar zonder te zeggen wat ze daar eigenlijk mee bedoelt. De volgende dag wil ze een onafhankelijk Vlaanderen, en nog een paar dagen later vindt Bracke het socio-economische ineens veel belangrijker."

Volgens Michel is de N-VA "compleet verscheurd" tussen enerzijds "een romantische stroming die geobsedeerd is door de Vlaamse onafhankelijkheid" en anderzijds "een meer pragmatische stroming van liberalen die geleidelijk aan ontdekken dat de Vlaams-nationalistische stroming hen misbruikt".

Zonder het met zoveel woorden te zeggen, laat Michel uitschijnen dat de Vlamingen beter voor zusterpartij Open VLD kunnen stemmen. "Ik hoop dat de Vlaamse kiezers op tijd zullen beseffen dat ze het land in gevaar brengen door voor de N-VA te stemmen, wegens haar economische programma. Open VLD en de MR brengen een derde weg tussen het linkse radicalisme van de PS en het separatisme van de N-VA."

Michel benadrukt in Metro ook dat zijn visie op de N-VA geen persoonlijk standpunt is, maar dat de hele partij er zo over denkt. "Iedereen binnen de MR kijkt op mijn manier naar de N-VA, ook Didier (Reynders, red.)."

De vicepremier verwelkomde een dikke week geleden nog de uitspraken van Siegfried Bracke in De Standaard en zei dat de MR en de N-VA "samen mooie dingen konden doen". "Hij moet even hebben geloofd dat Bracke het echt meende", reageert Michel nu.