Omstreden Turkse alcoholwet van kracht

In Turkije is een fel omstreden anti-alcoholwet van de islamitisch-conservatieve regering van premier Recep Tayyip Erdogan van kracht gegaan. De verkoop van alcohol is nu na 22 uur en in een omgeving van 100 meter rond moskeeën en scholen verboden.
De Sultan Ahmetmoskee (de Blauwe Moskee) in Istanbul.

Staatspresident Abdullah Gül had de wet in juni ondertekend. De Turkse regering heeft ook de reclame voor alcohol zwaar aan banden gelegd.

Door het grote aantal moskeeën en scholen kunnen de nu geldende beperkingen in vele wijken al dadelijk tot een totaal verkoopverbod voor alcohol leiden. Winkeliers wachten af hoe de politie en andere ordehandhavers de nieuwe reglementen zullen interpreteren.

Tegen de wet is er nogal wat protest gerezen. Voor veel Turken is dit opnieuw een bewijs dat de Turkse premier Turkije wil islamiseren. De alcoholwet was ook een thema tijdens de demonstraties na de gewelddadige ontruiming van een protestkamp in het Gezipark aan de rand van het Taksimplein in Istanbul.

De voorzitter van het Turkse Constitutionele Hof, Hasim Kilic, had gewaarschuwd dat het nodig is om ook de rechten te beschermen van alle uiteenlopende levensstijlen, die Turkije nu eenmaal heeft. "Stappen die ondernomen worden zonder de publieke opinie ervoor te winnen, kunnen alleen het democratische gezag van de rechtsstaat schade berokkenen."