Openstelling van de kabel is in zicht

De kabel wordt binnenkort opengesteld voor alternatieve telecomoperatoren. De conferentie van regulatoren voor de elektronische communicatiesector (CRC) heeft vorige week de implementatiebesluiten goedgekeurd die de principebeslissing uit 2011in uitvoering brengt.

Ruim twee jaar geleden besliste de CRC dat een aantal operatoren met een te sterke machtspositie in de kabel (Telenet, Brutélé, Tecteo en Coditel) hun netwerk moesten openstellen voor alternatieve operatoren. Ze moesten een doorverkoopaanbod voor analoge televisie en voor breedbandinternet aanbieden én toegang verschaffen tot hun digitaletelevisieplatform.

De technische aspecten zijn nu rond. "Elk bedrijf dat interesse heeft, kan nu een aanvraag indienen", zegt Dirk Appelmans van de telecomregulator BIPT. Als de procedure in gang is gezet, gaat een termijn van zes maanden in waarna een alternatief voor analoge of digitale televisie, of voor breedbandinternet via de kabel, op de markt kan worden gebracht.

Over het kwantitatieve aspect, meer bepaald de berekening van de tarieven tussen de operatoren onderling, zal de CRC een beslissing nemen na raadpleging van de Europese Commissie.

De kabeloperatoren Telenet, Coditel, Brutélé of Tecteo hebben wel nog het recht om beroep aan te tekenen tegen de besluiten van de CRC. Telenet had eerder al beroep aangetekend tegen het principebesluit van 2011. Nu zegt Telenet dat het betreurt dat de CRC geen rekening heeft gehouden met de recente bedenkingen van de Europese Commissie over de noodzaak van het openstellen van de ook de analoge kabel.